Brief aan de President
De razend-populaire politicus én muzikant Bobi Wine voert oppositie met gevaar voor eigen leven. Op 30 december 2020 werd hij opnieuw gearresteerd tijdens zijn verkiezingscampagne. De vraag is hoe zuiver de arrestatie van Wine is. Op 14 januari 2021 vinden de parlements- en presidentsverkiezingen plaats in Oeganda. Bobi Wine is de belangrijkste uitdager van de 76-jarige Museveni (een van de langstzittende presidenten van Afrika).

Kijk hier de hele docu: Brief aan de President →

Over HUMAN Shortdoc

Tot eind 2019 te zien via WhatsApp, door gewijzigde voorwaarden van die dienst vanaf 2020 te zien via onze nieuwsbrief: Korte versies van Human-docu's die duiding geven aan de actualiteit. Onder de veelzeggende naam: HUMAN Shortdoc.

Wat betekent de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Irak voor de Koerden in Noordoost-Syrië? Hoe wordt hyperinflatie gemeten in Venezuela door de politieke onrust in het land? HUMAN Shortdoc maakt elke twee weken een korte versie van een documentaire uit het archief die verdieping geeft bij het nieuws.

HUMAN Shortdocs

Vreemde Gasten

De ultieme kerstgedachte: je huis aanbieden aan een ander. Op de Internationale Dag van de Migrant (18 december), en vlak voor kerstmis, een bijzonder verhaal van vier mensen die hun huis openstelden voor vluchtelingen. Volgens de ‘logeerregeling’ mag je maximaal drie maanden een vluchteling met een tijdelijke status in huis nemen. In deze HUMAN Shortdoc zie je hoe dat samenwonen verging.

Schrijf je eigen geschiedenis

Kyaw Thu was een gevierd acteur in Myanmar. Totdat een ontmoeting in een ziekenhuis zijn leven drastisch veranderde. Hij werd een uitzonderlijk begrafenisondernemer. Uitzonderlijk, omdat de begrafenissen en crematies van zijn Free Funeral Service Society gratis zijn.

De Cubaanse Beschermheer
In het Italiaanse Piëmonte breekt kort na de uitbraak van het corona-virus paniek uit. Er is groot gebrek aan expertise en medisch personeel. 38 Cubaanse artsen en verplegers worden ingevlogen, gespecialiseerd in epidemieën- en rampengeneeskunde. Eén van hen is Adrian Proenza.

Portlands Brandend Hart
Het Black Lives Matter protest in Portland begon vreedzaam, maar na de komst van de federale troepen raakte de stad in de maanden die volgden verzeild in een spiraal van geweld. Fotojournalist Beth Nakamura stond er bovenop. De 2Doc Kort: Portlands Brandend Hart toont hoe ze van lokale fotojournalist oorlogsverslaggever werd.

Naja's Mooiste Dans
De nachtclub van Naja is een veilige haven voor de LHBTQ-gemeenschap in Georgië. Totdat de politie een gewelddadige inval doet. Uit protest gaan duizenden inwoners de straat, waardoor de straten van Tblisi in één grote dansvloer veranderen.

Coronakoerier in New York
Bahar Baharlu (28), New Yorkse van Iraanse afkomst, fietst als vrijwilliger door de lege straten van New York om boodschappen te brengen naar mensen in corona-quarantaine. In 2Doc Kort: Coronakoerier in New York ziet ze hoe het virus discrimineert en de lege straten zich gaandeweg vullen met Black Lives Matter-demonstraties. "We komen er wel doorheen, want New York houdt van ons allemaal."

Aleksej Navalny: we hebben niets te verliezen
Aleksej Navalny werd door zijn vergiftiging in een klap wereldnieuws. De Russische oppositieleider bereikte voor de aanslag miljoenen Russen met zijn programma via social media. 2Doc Kort: Aleksej Navalny, we hebben niets te verliezen is een compilatie van zijn videobrieven en biedt een inkijkje in het onderzoek naar de corruptie in Rusland en hoe Navalny wordt tegengewerkt.

Bericht van Hassan
De Syrische Hassan komt na een maandenlange en onzekere reis in 2015 in Nederland terecht. Hij vluchtte voor het oorlogsgeweld uit de stad Hama, nabij het apocalyptische Homs. Met zijn gezin, dat is achtergebleven, heeft hij enkel contact via WhatsApp.

Inmiddels is de familie herenigd. Over de lange weg naar hereniging maakte Jiska Rickels met Hassan de film In Procedure.

Fadi neemt de weg terug
Fadi hoopte binnen een jaar na zijn vlucht uit Syrië herenigd te worden met zijn vrouw en jonge kinderen, maar door de steeds strengere regelgeving in Duitsland is hierop nog geen enkel zicht. Hij legt contact met de mensensmokkelaars om hem de Turks-Griekse grens over te brengen. Nu in tegengestelde richting.

De Bestuivers
Keith Roberts is bijenhouder in Californië. Hij verhuurt zijn bijen aan boeren om hun fruitbomen te bestuiven. Terwijl zijn bijenvolken worden bedreigd door pesticiden breekt op het hoogtepunt van het bestuivingsseizoen de coronapandemie uit. Keith spreekt zijn hoop uit dat deze confrontatie met onze verstoorde relatie tot de natuur mensen tot inzicht brengt.

Fijn Weekend In Wuhan
Xu Xiaotou woont in een stad die heel de wereld kent: Wuhan. De stad was het epicentrum van de corona uitbraak. Na drie maanden lockdown mocht ze weer aan het werk. Ze doet verslag van haar eerste dag buiten. Bekijk Human Shortdoc: Fijn Weekend In Wuhan over China na de coronalockdown.

In De Leeuwenhoek
De bewoners van verzorgingstehuizen zijn misschien wel de grootste slachtoffers van de coronacrisis. Niet alleen vanwege het hoge risico op overlijden, ook door het gebrek aan echt contact. In 'In De Leeuwenhoek' verbleven Adelheid Roosen en Hugo Borst in het Rotterdamse verpleegtehuis, opzoek naar menselijke zorg bij dementie. Bekijk Human Shortdoc: In De Leeuwenhoek over ijsberen en het belang van contact.

What's the Right Thing to Do?: Discriminatie
Sinds de politiemoord op George Floyd, wordt wereldwijd geprotesteerd tegen discriminatie en racisme. In de aflevering over discriminatie van What's the Right Thing to Do?, werd door de deelnemers gedebateerd over etnisch profileren, onder leiding van filosoof Michael Sandel. Is dat altijd verkeerd? En hoe werken de statistieken discriminatie in de hand?

De Rijdende Mullah
De hele wereld is op zoek naar een vaccin tegen het coronavirus. Mocht het gevonden worden, dan begint in veel landen het echt werk pas. Afghanistan is een van de laatste plekken ter wereld waar polio nog voorkomt. De rijdende Mullah Abdul Rashid rijdt al jaren op zijn motorfiets door stad en land om kinderen te vaccineren.

Quarantaine Barcelona
Spanje verkeert al wekenlang in een strenge lockdown. Binnen de muren van hun huis geven de beroemde danser en choreograaf Jordi Cortès Molina en zijn partner Victor Bel duiding aan de quarantaine waar ze in verkeren, in een taal die ze het beste spreken: die van de dans. Elke dag maakt het stel een video over de quarantaine waar ze in verkeren, een van die verhalen tonen we in deze Human Shortdoc.

Leven In Bergamo
Verpleger Marco Redolfi stond aan de frontlinie van de grootste uitbraak van COVID-19 in heel Italië. Op de Intensive Care in het ziekenhuis van Bergamo, waar hij al negentien jaar werkt, steeg het dodental van twaalf per twee weken naar twaalf doden per dag. Hij filmde zijn ervaringen, die laten zien hoe hij te midden van de chaos het hoofd boven water probeert te houden.

De stem van Idlib
De twintigjarige Abu Rakan vecht in Idlib tegen het regime van Assad. Sinds de terugtrekking van de Amerikaanse troepen eind vorig jaar zijn de gevechten in de regio in alle hevigheid toegenomen. In de negen jaar dat de oorlog in Syrië duurt, is in Idlib de grootste vluchtelingenstroom ooit bezig. Abu Rakan maakt daar geen deel van uit. "Mijn familie? Ik hoop hen in de hemel weer te zien."

Wij zijn de rivier
De Whanganui rivier is de eerste rivier die de juridische status van een rechtspersoon werd verleend. Deze erkenning betekent veel voor de Maori in Nieuw Zeeland, die 150 jaar lang een strijd hebben geleverd om de natuur te beschermen. Ned Tapa is een voorvechter van de Maori taal en cultuur en legt uit welke betekenis de rivier heeft. "Als de rivier gezond is, dan zijn de mensen gezond."

Het Griekse alternatief
De coronacrisis toont ons de kwetsbaarheid van de samenleving en het is maar de vraag hoeveel ondernemingen na de crisis nog overeind staan. In deze Human shortdoc een verhaal over een alternatieve manier van leven, in tijden van en na een crisis. 

In Griekenland brak in 2010 een financiële crisis uit, zo groot dat het land gered moest worden door leningen van in totaal 273,7 miljard euro. Op het eiland Euboea in Midden-Griekenland ging een groep jongeren op zoek naar een oplossing. Ze namen afscheid van de bestaande systemen, die hun land en generatie in hun ogen ruïneerde en begonnen een eco-gemeenschap.

Hussein, het kind van de rekening
Om Europa onder druk te zetten, heeft Turkije de grens naar Europa geopend voor vluchtelingen. In Turkije bevinden zich 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen en aan de grens met het oorlogsgebied staan vanwege het geweld in Idlib nog eens honderdduizenden gevluchte Syriërs.

De twaalfjarige Hussein vluchtte met zijn vader, moeder en zusjes uit Aleppo. Omdat zijn vader door zijn verwondingen niet kan werken, is Hussein de kostwinner. De schrijnende situatie van Hussein geeft een gezicht aan de situaties van tienduizenden Syrische families in Turkije.

Sama
Het langverwachte plan voor vrede tussen Israël en de Palestijnen dat president Trump eind januari presenteerde, heeft tot veel kritiek geleid. De Europese Unie liet weten de annexatie van Israëlische nederzettingen op de Westoever niet te accepteren. Ook de Arabische Liga en de Afrikaanse Unie hebben het plan afgekeurd.

In Ramallah, aan de Westelijke Jordaanoever van Palestina, ervaart Sama de onderdrukking van de Palestijnse bevolking. Ze is 25 jaar oud, moslim, vrouw en is internationaal doorgebroken als dj. Als ze een gig heeft in Haifa, Israël, is het de vraag of ze de grens overkomt.

De onvoltooide Ierse opstand

Op 31 januari 2020 verliet het Verenigd Koninkrijk de EU, een jaar later wordt duidelijk op welke voorwaarden. Wordt het een no-deal Brexit of lukt het om afspraken te maken over de Britse grenzen, handel en de rechten van mensen?

In Noord-Ierland vreest de bevolking voor nieuwe grenzen, terwijl na 'The Troubles' in de tweede helft van de vorige eeuw werd beloofd dat er nooit meer een harde grens in Noord-Ierland zou komen. Voor de 21-jarige activist Jude Macrory is de Brexit een aanleiding om opnieuw te strijden voor een verenigd Ierland van 32 provincies en een terugtrekking van de Britten uit Noord-Ierland.

Een koffie voor een miljoen
In Venezuela is oppositieleider en parlementsvoorzitter Juan Guaidó toegang tot het parlement geweigerd. President Maduro benoemde Luis Parra tot zijn vervanger, de oppositie spreekt van een coup.

De crisis in Venezuela heeft ervoor gezorgd dat er in het land sprake is van een hyperinflatie. In de documentaire van Romain Champalaune zien we hoe die inflatie gemeten wordt aan de hand van een kopje koffie.

Meryem
In oktober viel het Turkse leger Noordoost Syrië binnen nadat een paar dagen daarvoor president Trump de Amerikaanse troepen uit het gebied terugtrok. Daarmee verloren de Koerden de bescherming die hen toegezegd was. De oorlog in het gebied die nog maar net beëindigd leek, is weer begonnen. De Koerdisch-Nederlandse filmmaker Reber Dosky filmde commandant Meryem in de beslissende fase van de strijd tegen IS.