Wij zijn de rivier
De Whanganui rivier is de eerste rivier die de juridische status van een rechtspersoon werd verleend. Deze erkenning betekent veel voor de Maori in Nieuw Zeeland, die 150 jaar lang een strijd hebben geleverd om de natuur te beschermen. Ned Tapa is een voorvechter van de Maori taal en cultuur en legt uit welke betekenis de rivier heeft. "Als de rivier gezond is, dan zijn de mensen gezond."

Kijk hier de hele docu: 'Wij zijn de rivier' →

Human shortdocs

Het Griekse alternatief
De coronacrisis toont ons de kwetsbaarheid van de samenleving en het is maar de vraag hoeveel ondernemingen na de crisis nog overeind staan. In deze Human shortdoc een verhaal over een alternatieve manier van leven, in tijden van en na een crisis. 

In Griekenland brak in 2010 een financiële crisis uit, zo groot dat het land gered moest worden door leningen van in totaal 273,7 miljard euro. Op het eiland Euboea in Midden-Griekenland ging een groep jongeren op zoek naar een oplossing. Ze namen afscheid van de bestaande systemen, die hun land en generatie in hun ogen ruïneerde en begonnen een eco-gemeenschap.

Hussein, het kind van de rekening
Om Europa onder druk te zetten, heeft Turkije de grens naar Europa geopend voor vluchtelingen. In Turkije bevinden zich 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen en aan de grens met het oorlogsgebied staan vanwege het geweld in Idlib nog eens honderdduizenden gevluchte Syriërs.

De twaalfjarige Hussein vluchtte met zijn vader, moeder en zusjes uit Aleppo. Omdat zijn vader door zijn verwondingen niet kan werken, is Hussein de kostwinner. De schrijnende situatie van Hussein geeft een gezicht aan de situaties van tienduizenden Syrische families in Turkije.

Sama
Het langverwachte plan voor vrede tussen Israël en de Palestijnen dat president Trump eind januari presenteerde, heeft tot veel kritiek geleid. De Europese Unie liet weten de annexatie van Israëlische nederzettingen op de Westoever niet te accepteren. Ook de Arabische Liga en de Afrikaanse Unie hebben het plan afgekeurd.

In Ramallah, aan de Westelijke Jordaanoever van Palestina, ervaart Sama de onderdrukking van de Palestijnse bevolking. Ze is 25 jaar oud, moslim, vrouw en is internationaal doorgebroken als dj. Als ze een gig heeft in Haifa, Israël, is het de vraag of ze de grens overkomt.

De onvoltooide Ierse opstand

Op 31 januari 2020 verliet het Verenigd Koninkrijk de EU, een jaar later wordt duidelijk op welke voorwaarden. Wordt het een no-deal Brexit of lukt het om afspraken te maken over de Britse grenzen, handel en de rechten van mensen?

In Noord-Ierland vreest de bevolking voor nieuwe grenzen, terwijl na 'The Troubles' in de tweede helft van de vorige eeuw werd beloofd dat er nooit meer een harde grens in Noord-Ierland zou komen. Voor de 21-jarige activist Jude Macrory is de Brexit een aanleiding om opnieuw te strijden voor een verenigd Ierland van 32 provincies en een terugtrekking van de Britten uit Noord-Ierland.

Een koffie voor een miljoen
In Venezuela is oppositieleider en parlementsvoorzitter Juan Guaidó toegang tot het parlement geweigerd. President Maduro benoemde Luis Parra tot zijn vervanger, de oppositie spreekt van een coup.

De crisis in Venezuela heeft ervoor gezorgd dat er in het land sprake is van een hyperinflatie. In de documentaire van Romain Champalaune zien we hoe die inflatie gemeten wordt aan de hand van een kopje koffie.

Meryem
In oktober viel het Turkse leger Noordoost Syrië binnen nadat een paar dagen daarvoor president Trump de Amerikaanse troepen uit het gebied terugtrok. Daarmee verloren de Koerden de bescherming die hen toegezegd was. De oorlog in het gebied die nog maar net beëindigd leek, is weer begonnen. De Koerdisch-Nederlandse filmmaker Reber Dosky filmde commandant Meryem in de beslissende fase van de strijd tegen IS.

Over Human shortdoc

Tot eind 2019 te zien via WhatsApp, door gewijzigde voorwaarden van die dienst vanaf 2020 te zien via onze nieuwsbrief: Korte versies van Human-docu's die duiding geven aan de actualiteit. Onder de veelzeggende naam: 'Human shortdoc'. 

Wat betekent de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Irak voor de Koerden in Noordoost-Syrië? Hoe wordt hyperinflatie gemeten in Venezuela door de politieke onrust in het land? 'Human shortdoc' maakt elke twee weken een korte versie van een documentaire uit het archief die verdieping geeft bij het nieuws.