2Doc Kort: Lokaas voor Russen →
Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak vroeg de Litouwse influencer Agne Kulitaite zich af of ze, naast het inzamelen van geld, niet meer kon doen om het conflict te stoppen. De dating-app Tinder bleek voor haar het oorlogswapen bij uitstek.
Over HUMAN Shortdoc
Ontvang via onze nieuwsbrief korte versies van HUMAN-docu's die duiding geven aan de actualiteit. Onder de veelzeggende naam: HUMAN Shortdoc.
Wat betekent de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Irak voor de Koerden in Noordoost-Syrië? Hoe wordt hyperinflatie gemeten in Venezuela door de politieke onrust in het land? HUMAN Shortdoc maakt elke twee weken een korte versie van een documentaire uit het archief die verdieping geeft bij het nieuws.
Eerdere HUMAN Shortdocs
2Doc Kort: Dla Deborki (voor Deborah)
Sinds 2007 is het aantal arbeidsmigranten in Nederland verviervoudigd en de verwachting is dat dit aantal de komende jaren zal blijven stijgen. Veel van hen zijn hier voor een korte periode en leven een leven ver verwijderd van de Nederlandse samenleving. Arbeidsmigrant Daria werkt in de pakketindustrie en woont in een Poolse enclave op een industrieterrein in Venray. Een confronterende kijk in de menselijkheid achter ons gerobotiseerde systeem.
2Doc Kort: Fossiele Handel
Olie, gas, graan. Vooral sinds de oorlog in Oekraïne zijn de prijzen van deze en andere grondstoffen door het dak gegaan. Tegelijkertijd maken handelaren en hun bedrijven grote winsten. Filmmaker Romain Champalaune sprak met deze handelaren én met de mensen op wie hun handelen effect heeft.
2Doc Kort: Ahmeds Kapotte Land
Taxichauffeur Ahmed neemt filmmaker Sakir Khader mee naar 'zijn kapotte land', naar Wardak, de streek op het Afghaanse platteland waar hij opgroeide. Onttrokken aan het oog van de buitenwereld woedde hier de jarenlange strijd tussen de Taliban en vooral Amerikaanse troepen op zijn hevigst. Overlevenden vertellen hen verhalen over het geweld dat hen overkwam en over het verlies van zoveel dierbaren.
2Doc Kort: Wij bouwden de Stadions
Naar schatting kwamen 6.500 gastarbeiders om tijdens de bouw van de stadions voor het WK voetbal van 2022. Een onbekend aantal keerde ziek of gewond terug naar hun land van herkomst. Journalist Rudra Khadka geeft de Nepalese gastarbeiders een stem en publiceert hun levensverhalen.
2Doc Kort: De Weense Klokkenluider
Een met verborgen camera’s opgenomen video liep in 2019 uit op de val de Oostenrijkse regering. Drie jaar later zit de klokkenluider, Julian Hassenthaler, in de gevangenis. Na een spraakmakend proces werd hij in maart 2022 beschuldigd van drugshandel en kreeg hij 3,5 jaar gevangenis. Filmmaker Christine Pawlata zocht hem op daar op.
Het Einde van het Grasperk
In Las Vegas, midden in de woestijn van Amerika's droogste staat Nevada, is het tekort aan water alarmerend. Belangrijke oorzaak: het gekoesterde groene gras langs de straten, rond de huizen. Aan landschapsarchitect Curtis de taak zijn stadgenoten te overtuigen van een leven zonder gras.
Tandzorgen
Welke gevolgen heeft gebrekkige tandzorg in het dagelijks leven? Didi Landman is straattandarts in Rotterdam en behandelt een middag per week, geheel belangeloos, daklozen en mensen die het geld niet hebben voor een tandartsbehandeling. Landman vecht ervoor de tandzorg weer in het basispakket te krijgen.
Eeuwig Kind
Ruim 850 duizend jongvolwassenen tussen 20 en 30 jaar oud wonen in Nederland nog bij hun ouders - vaak noodgedwongen. Regisseur Roshan Nejal (30 jaar) is één van hen. In de 2Doc Kort: Eeuwig Kind belicht Roshan zijn eigen situatie en die van lotgenoten. Kun je je wel als volwaardig mens ontwikkelen als je geen eigen woonplek hebt?
Niet mijn Moskou
Vlak voor de invasie in Oekraïne reisde de Nederlands-Russische documentairemaker Masha Novikova naar Rusland. Om haar familie te bezoeken, oude bekenden te ontmoeten, voor een reünie van haar klasgenoten en voor de premiere van haar documentaire Kunstenaars van de Perestrojka tijdens het ArtDoc Festival in Moskou. In haar videobrief doet Novikova verbijsterd verslag van hoe Rusland, Moskou, in de maand dat zij er verbleef zo ingrijpend veranderde.
Beeldmacht
Steeds vaker filmen burgers politieoptredens met hun mobiele telefoon. Omgekeerd filmt de politie diezelfde burgers met bodycams en drones. In de documentaire Beeldmacht onderzoekt regisseur Juul Op den Kamp waarom er wordt gefilmd en wat de gevolgen zijn voor de verhouding tussen burgers en politie. Dragen beeldopnamen bij aan transparantie en een gedeelde werkelijkheid of zorgen ze juist voor toenemend wantrouwen en polarisatie?
Goede Buren
Als de Rotterdamse Bep de Bruin na 10 jaar dood in haar woning wordt gevonden, is de stad in shock. Hoe was het mogelijk dat niemand haar had gemist?
De gemeente besluit daarop maatregelen te nemen en start een campagne tegen eenzaamheid. De invoelende Ada (59) en haar nuchtere overbuurvrouw Wilma (70) twijfelen geen moment en worden vrijwilligers.
Maalstroom
In 2014 spoelt op het strand van Texel het levenloze lichaam aan van de 22-jarige Syrische vluchteling Mouaz al-Balkhi. Samen met een vriend had hij tevergeefs geprobeerd vanuit Calais naar Dover te zwemmen. Aan de andere kant van het water hoopte hij op een nieuw bestaan in Engeland. Welke gedachten dreven hem de zee in? Wat waren zijn dromen? En wat liet hij in Syrië achter?
Voor jou wil ik zijn
Vaak horen we over de vele mantelzorgers die langdurige en onbetaalde zorg verlenen aan een naaste. Maar een groep die weinig in het nieuws komt, is die van de broers en zussen van de mensen die veel zorg nodig hebben. Zij zijn al vanaf jonge leeftijd gewend om hun eigen behoeftes opzij te zetten om te helpen zorgen. Zoals Janine (50) die, nu haar ouders hulpbehoevend zijn, de zorg voor haar beperkte broer Albert-Jan (51) op zich neemt.
De Vrouwen van Venserpolder
Venserpolder, een buurt in Amsterdam-Zuidoost, bestaat uit 16 woonblokken. Elk blok is gebouwd rondom een binnentuin. Jarenlang geldt de tuin van blok 10 vanwege criminele activiteiten als te gevaarlijk en ligt hij er verlaten bij. Tot het plan ontstaat om er moestuintjes aan te leggen.
Jong in Aleppo
Hoe de Syrische stad Aleppo er voor de oorlog uitzag, weten de jonge vrienden Eva, Sarah en Abd amper. In de videobrief van Issa Touma zien we hoe ze worstelen met de religieuze tradities en opvattingen waarmee ze zijn opgevoed, die niet te rijmen zijn met wat ze in het dagelijks leven zien. Ze zoeken steun bij elkaar, praten elkaar moed in bij hun strijd om los te komen van hun ouders. Tegen een achtergrond van verwoesting en ruïnes van wat ooit Aleppo was.
De Muze van Moria
"Ik dacht dat we aan een crisis waren ontsnapt, maar hier wordt onze komst als een crisis gezien." De Afghaanse vluchtelinge Parwana Amiri (17) draagt in een Griekse bibliotheek haar gedichten voor en vertelt haar verhaal, vastbesloten aan de onverschilligheid die zij om zich heen ziet te ontkomen.
Schone Bergen
De foto van bergbeklimmer Nirma Purja, van toeristen die in de rij staan om de top van de Mount Everest te bereiken, ging de hele wereld over. Inmiddels is die stroom aan toeristen door de coronacrisis afgenomen, en daarmee valt een groot deel van het levensonderhoud van de Sherpa’s weg. Is het een straf van de goden, vraagt berggids Jangmu Sherpa zich af, voor alle rommel die de toeristen op de berg achterlaten?
Liefde in Iran
Filmmaakster Negin Kianfar scheidde van haar man en werd gedwongen afstand te doen van haar kind. Om greep te krijgen op wat haar overkwam zet ze kennissen, buurtgenoten en anderen voor haar camera. Mannen en vooral vrouwen van verschillende generaties vertellen over hun ervaringen met ‘de liefde’ onder de huidige omstandigheden in Iran.
Trapped in a City of a Thousand Mountains
In de Chinese stad Chongqing proberen rappers uit te vinden wat wel en niet kan nu er nieuwe censuur is uitgevaardigd, die iedere vorm van improvisatie verbiedt. Zangeres Lady Duck leidt ons rond in de hiphop-wereld en bijbehorende undergroundcultuur van haar stad. "In China weet je nooit precies wat er verboden is. Dat is een hele slimme tactiek, zo is iedereen op zijn hoede."
Schipbreuk
Nog altijd bevinden zich duizenden migranten in Wit-Rusland bij de Poolse grens. De erbarmelijke omstandigheden daar hebben aan meerdere mensen het leven gekost. De vluchtelingencrisis kostte al veel meer levens aan Europese landsgrenzen. In 2013 vergingen twee schepen voor de kust van het Italiaanse eiland Lampedusa, 360 mensen verloren het leven. Abraham overleefde de ramp ternauwernood, na uren te hebben gezwommen. In de 2Doc Kort: Schipbreuk toont Morgan Knibbe de aankomst van de lichamen, en het mediacircus daaromheen.
De Zaak Lucano
In 2015 werd Domenico Lucano nog genoemd in de lijst van meest invloedrijke personen ter wereld, maar eind september 2021 kreeg hij een forse gevangenisstraf. De voormalig burgemeester van het Italiaanse Riace ving in zijn verlaten dorp vluchtelingen op. Aan wettelijke voorschriften liet hij zich weinig gelegen liggen. Zo betaalde hij de vluchtelingen uit met een eigen lokale munt. Hij werd veroordeeld voor het illegaal verstrekken van verblijfsvergunningen en het onrechtmatig besteden van overheidsgelden.
Brief aan de Paus (Kijkwijzer: 9+)
Tussen 1950 en 2020 zijn naar schatting 330.000 kinderen seksueel misbruikt binnen de Rooms-Katholieke Kerk in Frankrijk. In Italië filmde Christine Pawlata de schrijnende verhalen van dove ex-leerlingen van het Provolo Instituut in Verona. De slachtoffers schreven een brief aan de Paus: laat de 24 priesters die ons misbruikten alstublieft gestraft worden. Geen van de zaken kwam in Italië voor de rechter.
De Buurtkoelkasten van New York
De 150 buurtkoelkasten die in New York zijn neergezet tonen de stad op haar solidairst. Buurtgenoten en winkeliers stoppen erin wat ze overhebben, mensen die niet meer de eindjes aan elkaar kunnen knopen pakken eruit wat ze nodig hebben. Voor buurtkoelkast-vrijwilliger Kymme symboliseren de koelkasten de veerkracht van New Yorkers en ze geven haar de hoop dat New York zich, net als na 9/11, ook uit deze crisis zal weten te redden.
Debriefing Drone-operator
Na twintig jaar trekt het Westen troepen terug uit Afghanistan, waar de eerst drone-oorlog werd gevoerd. Hoe ziet zo'n oorlog op afstand eruit? Regisseur Jack Faber verbindt video-footage uit Afghanistan met audio-opnames van Israëlische drone-operators. Zij citeren uit de debriefing-gesprekken die na afloop van hun missies in Gaza en de Palestijnse Gebieden plaatsvonden.
Terug naar af
Tijdens de Griekse crisis keerden de zussen Marianna en Julia terug naar het platteland. In Athene was er geen werk meer te vinden. Hun alternatief: een nieuw bestaan opbouwen, net als hun ouders als olijfboeren.
Paradijs in Vlammen
Filmmakers Kel O'Neill en Eline Jongsma wonen met hun twee jonge kinderen vlak bij Butte County, Californië. Hier woedde in november 2018 de grootste brand uit de recente Amerikaanse geschiedenis. 10.000 huizen brandden af, 86 mensen vonden de dood. Het stadje met de nu wrange naam Paradise verdween zo goed als van de aardbodem.
Zonder Schoenen overleef je niet
Het echtpaar Lorena en Gian Andrea komt dagelijks met hun rolkoffertje vol medicijnen naar een plantsoen in het Italiaanse Triëst. Voor de vluchtelingen die de beruchte Balkanroute overleefd hebben, staat de medemenselijkheid van het echtpaar in schril contrast met de martelingen van de grenspolitie.
Wuhan versoepeld
Voor het eerst sinds een jaar gaat Xu uit Wuhan, de bakermat van de coronacrisis, naar haar familie. Chinees Nieuwjaar vieren ze zoals altijd: er wordt mahjong gespeeld, gekibbeld over welke ouder meer geld cadeau krijgt en vooral gekookt en gegeten. Zo biedt ze ons een inkijkje in het versoepelen op z'n Chinees, nu het 'gewone' leven, net als hier, zijn eerste stappen waagt.
Je Lichaam je Wapen
In de Braziliaanse stad São Paulo strijdt het kunstenaarscollectief Mamba Negra voor gelijke rechten voor homo's, lesbiennes en transgender personen. Zij toveren zich om tot levende kunstwerken en creëren niet alleen eigen veilige plekken, maar gaan ook de straat op. Temidden van oplaaiend geweld tegen de LHBTIQ+ gemeenschap, gaan zij in de tegenaanval.
Winter in Moskou
Marina Litvinovich bezoekt demonstranten die na de arrestatie van Aleksej Navalny gevangen zijn gezet en doet online verslag hiervan. Ook bezocht ze tot voor kort Navalny zelf. Marina staat inmiddels op iedere Russische zwarte lijst en werd tijdens demonstraties in elkaar geslagen en gearresteerd. Toch gaat ze onverstoorbaar door.
God geeft geen Geld
Het was de zwaarste niet-nucleaire explosie ooit die op 4 augustus 2020 grote delen van Beiroet verwoestte. Nu, meer dan acht maanden later, liggen de getroffen wijken onveranderd in puin. "Alsof een lichaam van steen verkracht is," zegt Nicole Torbey in de videobrief van de Libanese regisseur Mahmoud Kaabour. In deze Shortdoc volgt Kaabour Nicole, haar man Naji en dochter Yasmina in de maanden na de klap in hun pogingen hun leven weer op orde te brengen.
Dansend Teheran
Maedeh Hojabri werd gearresteerd omdat ze filmpjes waarin ze danst op Instagram plaatste. Dansen, zeker zonder hoofddoek, wordt in de Islamitische Republiek Iran beschouwd als ondermijnend gedrag. Als journalist en activist Masih Alinejad aandacht besteed aan het verhaal, ontstaat er een massale revolte.
De Stille Epidemie
Terwijl de pandemie de wereld in zijn greep houdt, is er in de VS nog steeds een stille epidemie bezig. Lijkschouwer Lakshmi Kode Sammarco ziet hoe de toename aan drugsdoden door de pijnstiller fentanyl haar gemeenschap in het hart raakt. "Ik had nooit gedacht dat ik een bekende aan zou treffen op deze tafel."
Zie je me? Hoor je me?
Tijdens de eerste coronagolf in maart 2020 werden de verpleeghuizen in Nederland hermetisch afgesloten, zo ook Het Hendrickszhuys in Amsterdam. Met een Skypekar lukt het de bewoners toch om contact te houden, zo goed en kwaad als het gaat. We mogen meekijken met intieme, soms grappige, maar ook pijnlijke gesprekken.
Brief aan de Koning
Het lijkt klein, meer dan een tand is het niet. Maar het is het enige wat rest van de eerste premier van Congo, Patrice Lumumba, die in 1961 werd vermoord. Zijn tand werd een symbool voor de pijnlijke dekolonisatie van Congo. Zestig jaar na de moord richt Lumumba’s dochter Juliana zich tot de Belgische koning, geeft België de tand terug aan Congo?
Nieuwe Grenzen, Oude Wonden
Vier jaar lang stond Noord-Ierland centraal in de taaie Brexit-onderhandelingen. Ondanks dat er nu een regeling is waarbij Noord-Ierland een aparte status krijgt, zijn veel inwoners bang dat ze hiermee verder afdrijven van het Verenigd Koninkrijk. Daarmee is de angst voor terugkeer van het katholieke en protestantse paramilitair geweld nog niet compleet verdwenen.
Voor Noord-Ierland brak er op 1 januari een nieuw hoofdstuk aan in zijn roerige geschiedenis. Een Brexit-hoofdstuk met een historische handelsdeal, maar ook een hoofdstuk met nieuwe kopzorgen.
Brief aan de President
De razend-populaire politicus én muzikant Bobi Wine voert oppositie met gevaar voor eigen leven. Op 30 december 2020 werd hij opnieuw gearresteerd tijdens zijn verkiezingscampagne. De vraag is hoe zuiver de arrestatie van Wine is. Op 14 januari 2021 vonden de parlements- en presidentsverkiezingen plaats in Oeganda. Bobi Wine was de belangrijkste uitdager van de 76-jarige Museveni (een van de langstzittende presidenten van Afrika).
Vreemde Gasten
De ultieme kerstgedachte: je huis aanbieden aan een ander. Op de Internationale Dag van de Migrant (18 december), en vlak voor kerstmis, een bijzonder verhaal van vier mensen die hun huis openstelden voor vluchtelingen. Volgens de ‘logeerregeling’ mag je maximaal drie maanden een vluchteling met een tijdelijke status in huis nemen. In deze HUMAN Shortdoc zie je hoe dat samenwonen verging.
Schrijf je eigen Geschiedenis
Kyaw Thu was een gevierd acteur in Myanmar. Totdat een ontmoeting in een ziekenhuis zijn leven drastisch veranderde. Hij werd een uitzonderlijk begrafenisondernemer. Uitzonderlijk, omdat de begrafenissen en crematies van zijn Free Funeral Service Society gratis zijn.
De Cubaanse Beschermheer
In het Italiaanse Piëmonte breekt kort na de uitbraak van het corona-virus paniek uit. Er is groot gebrek aan expertise en medisch personeel. 38 Cubaanse artsen en verplegers worden ingevlogen, gespecialiseerd in epidemieën- en rampengeneeskunde. Eén van hen is Adrian Proenza.
Portlands Brandend Hart
Het Black Lives Matter-protest in Portland begon vreedzaam, maar na de komst van de federale troepen raakte de stad in de maanden die volgden verzeild in een spiraal van geweld. Fotojournalist Beth Nakamura stond er bovenop. De 2Doc Kort: Portlands Brandend Hart toont hoe ze van lokale fotojournalist oorlogsverslaggever werd.
Naja's Mooiste Dans
De nachtclub van Naja is een veilige haven voor de LHBTQ-gemeenschap in Georgië. Totdat de politie een gewelddadige inval doet. Uit protest gaan duizenden inwoners de straat, waardoor de straten van Tblisi in één grote dansvloer veranderen.
Coronakoerier in New York
Bahar Baharlu (28), New Yorkse van Iraanse afkomst, fietst als vrijwilliger door de lege straten van New York om boodschappen te brengen naar mensen in corona-quarantaine. In 2Doc Kort: Coronakoerier in New York ziet ze hoe het virus discrimineert en de lege straten zich gaandeweg vullen met Black Lives Matter-demonstraties. "We komen er wel doorheen, want New York houdt van ons allemaal."
Aleksej Navalny: we hebben niets te verliezen
Aleksej Navalny werd door zijn vergiftiging in een klap wereldnieuws. De Russische oppositieleider bereikte voor de aanslag miljoenen Russen met zijn programma via social media. 2Doc Kort: Aleksej Navalny, we hebben niets te verliezen is een compilatie van zijn videobrieven en biedt een inkijkje in het onderzoek naar de corruptie in Rusland en hoe Navalny wordt tegengewerkt.
Bericht van Hassan
De Syrische Hassan komt na een maandenlange en onzekere reis in 2015 in Nederland terecht. Hij vluchtte voor het oorlogsgeweld uit de stad Hama, nabij het apocalyptische Homs. Met zijn gezin, dat is achtergebleven, heeft hij enkel contact via WhatsApp.
Inmiddels is de familie herenigd. Over de lange weg naar hereniging maakte Jiska Rickels met Hassan de film In Procedure.
Fadi neemt de Weg terug
Fadi hoopte binnen een jaar na zijn vlucht uit Syrië herenigd te worden met zijn vrouw en jonge kinderen, maar door de steeds strengere regelgeving in Duitsland is hierop nog geen enkel zicht. Hij legt contact met de mensensmokkelaars om hem de Turks-Griekse grens over te brengen. Nu in tegengestelde richting.
De Bestuivers
Keith Roberts is bijenhouder in Californië. Hij verhuurt zijn bijen aan boeren om hun fruitbomen te bestuiven. Terwijl zijn bijenvolken worden bedreigd door pesticiden breekt op het hoogtepunt van het bestuivingsseizoen de coronapandemie uit. Keith spreekt zijn hoop uit dat deze confrontatie met onze verstoorde relatie tot de natuur mensen tot inzicht brengt.
Fijn Weekend In Wuhan
Xu woont in een stad die heel de wereld kent: Wuhan. De stad was het epicentrum van de corona uitbraak. Na drie maanden lockdown mocht ze weer aan het werk. Ze doet verslag van haar eerste dag buiten. Bekijk Human Shortdoc: Fijn Weekend In Wuhan over China na de coronalockdown.
In De Leeuwenhoek
De bewoners van verzorgingstehuizen zijn misschien wel de grootste slachtoffers van de coronacrisis. Niet alleen vanwege het hoge risico op overlijden, ook door het gebrek aan echt contact. In 'In De Leeuwenhoek' verbleven Adelheid Roosen en Hugo Borst in het Rotterdamse verpleegtehuis, opzoek naar menselijke zorg bij dementie. Bekijk Human Shortdoc: In De Leeuwenhoek over ijsberen en het belang van contact.
What's the Right Thing to Do?: Discriminatie
Sinds de politiemoord op George Floyd, wordt wereldwijd geprotesteerd tegen discriminatie en racisme. In de aflevering over discriminatie van What's the Right Thing to Do?, werd door de deelnemers gedebateerd over etnisch profileren, onder leiding van filosoof Michael Sandel. Is dat altijd verkeerd? En hoe werken de statistieken discriminatie in de hand?
De Rijdende Mullah
De hele wereld is op zoek naar een vaccin tegen het coronavirus. Mocht het gevonden worden, dan begint in veel landen het echt werk pas. Afghanistan is een van de laatste plekken ter wereld waar polio nog voorkomt. De rijdende Mullah Abdul Rashid rijdt al jaren op zijn motorfiets door stad en land om kinderen te vaccineren.
Quarantaine Barcelona
Spanje verkeert al wekenlang in een strenge lockdown. Binnen de muren van hun huis geven de beroemde danser en choreograaf Jordi Cortès Molina en zijn partner Victor Bel duiding aan de quarantaine waar ze in verkeren, in een taal die ze het beste spreken: die van de dans. Elke dag maakt het stel een video over de quarantaine waar ze in verkeren, een van die verhalen tonen we in deze HUMAN Shortdoc.
Leven in Bergamo
Verpleger Marco Redolfi stond aan de frontlinie van de grootste uitbraak van COVID-19 in heel Italië. Op de Intensive Care in het ziekenhuis van Bergamo, waar hij al negentien jaar werkt, steeg het dodental van twaalf per twee weken naar twaalf doden per dag. Hij filmde zijn ervaringen, die laten zien hoe hij te midden van de chaos het hoofd boven water probeert te houden.
De Stem van Idlib
De twintigjarige Abu Rakan vecht in Idlib tegen het regime van Assad. Sinds de terugtrekking van de Amerikaanse troepen eind vorig jaar zijn de gevechten in de regio in alle hevigheid toegenomen. In de negen jaar dat de oorlog in Syrië duurt, is in Idlib de grootste vluchtelingenstroom ooit bezig. Abu Rakan maakt daar geen deel van uit. "Mijn familie? Ik hoop hen in de hemel weer te zien."
Wij zijn de Rivier
De Whanganui rivier is de eerste rivier die de juridische status van een rechtspersoon werd verleend. Deze erkenning betekent veel voor de Maori in Nieuw Zeeland, die 150 jaar lang een strijd hebben geleverd om de natuur te beschermen. Ned Tapa is een voorvechter van de Maori taal en cultuur en legt uit welke betekenis de rivier heeft. "Als de rivier gezond is, dan zijn de mensen gezond."
Het Griekse Alternatief
De coronacrisis toont ons de kwetsbaarheid van de samenleving en het is maar de vraag hoeveel ondernemingen na de crisis nog overeind staan. In deze Human shortdoc een verhaal over een alternatieve manier van leven, in tijden van en na een crisis.
In Griekenland brak in 2010 een financiële crisis uit, zo groot dat het land gered moest worden door leningen van in totaal 273,7 miljard euro. Op het eiland Euboea in Midden-Griekenland ging een groep jongeren op zoek naar een oplossing. Ze namen afscheid van de bestaande systemen, die hun land en generatie in hun ogen ruïneerde en begonnen een eco-gemeenschap.
Hussein, het Kind van de Rekening
Om Europa onder druk te zetten, heeft Turkije de grens naar Europa geopend voor vluchtelingen. In Turkije bevinden zich 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen en aan de grens met het oorlogsgebied staan vanwege het geweld in Idlib nog eens honderdduizenden gevluchte Syriërs.
De twaalfjarige Hussein vluchtte met zijn vader, moeder en zusjes uit Aleppo. Omdat zijn vader door zijn verwondingen niet kan werken, is Hussein de kostwinner. De schrijnende situatie van Hussein geeft een gezicht aan de situaties van tienduizenden Syrische families in Turkije.
Sama
Het langverwachte plan voor vrede tussen Israël en de Palestijnen dat president Trump eind januari presenteerde, heeft tot veel kritiek geleid. De Europese Unie liet weten de annexatie van Israëlische nederzettingen op de Westoever niet te accepteren. Ook de Arabische Liga en de Afrikaanse Unie hebben het plan afgekeurd.
In Ramallah, aan de Westelijke Jordaanoever van Palestina, ervaart Sama de onderdrukking van de Palestijnse bevolking. Ze is 25 jaar oud, moslim, vrouw en is internationaal doorgebroken als dj. Als ze een gig heeft in Haifa, Israël, is het de vraag of ze de grens overkomt.
De Onvoltooide Ierse Opstand
Op 31 januari 2020 verliet het Verenigd Koninkrijk de EU, een jaar later wordt duidelijk op welke voorwaarden. Wordt het een no-deal Brexit of lukt het om afspraken te maken over de Britse grenzen, handel en de rechten van mensen?
In Noord-Ierland vreest de bevolking voor nieuwe grenzen, terwijl na 'The Troubles' in de tweede helft van de vorige eeuw werd beloofd dat er nooit meer een harde grens in Noord-Ierland zou komen. Voor de 21-jarige activist Jude Macrory is de Brexit een aanleiding om opnieuw te strijden voor een verenigd Ierland van 32 provincies en een terugtrekking van de Britten uit Noord-Ierland.
Een Koffie voor een Miljoen
In Venezuela is oppositieleider en parlementsvoorzitter Juan Guaidó toegang tot het parlement geweigerd. President Maduro benoemde Luis Parra tot zijn vervanger, de oppositie spreekt van een coup.
De crisis in Venezuela heeft ervoor gezorgd dat er in het land sprake is van een hyperinflatie. In de documentaire van Romain Champalaune zien we hoe die inflatie gemeten wordt aan de hand van een kopje koffie.
Meryem
In oktober viel het Turkse leger Noordoost Syrië binnen nadat een paar dagen daarvoor president Trump de Amerikaanse troepen uit het gebied terugtrok. Daarmee verloren de Koerden de bescherming die hen toegezegd was. De oorlog in het gebied die nog maar net beëindigd leek, is weer begonnen. De Koerdisch-Nederlandse filmmaker Reber Dosky filmde commandant Meryem in de beslissende fase van de strijd tegen IS.