Volledige gids

Dinsdag 29 nov. 2022 22:19 HUMAN

Partner of personeel
Kanaal Sociaal

Marloes zorgt voor haar vrouw Marleen (en inmiddels ook voor haar schoonmoeder) naast haar drukke baan. Ondanks alles vinden ze een liefdevol evenwicht in hun relatie. Voor Mariska wordt de zorg voor haar man en haar kinderen na alle spanning door de ziekenhuisonderzoeken nu echt te veel. De achttienjarige Melinda draagt al jaren zorg voor haar moeder en net als bij Frany, die voor haar vader zorgt, dringt het beeld zich op dat ze een moeder voor hun ouders moeten zijn. Hoe houd je je relatie in stand, hoe blijf je een partner, een moeder of dochter naast de rol van zorgverlener?

Zaterdag 3 dec. 2022 12:04 HUMAN

Als Taal je tegenhoudt
De Publieke Tribune

Hoe kan het dat er nog zoveel laaggeletterden in ons land zijn? Ervaringsdeskundigen gaan hierover in gesprek met onderwijsminister Dennis Wiersma. 2,5 miljoen Nederlanders hebben zoveel moeite met lezen en schrijven dat ze niet goed kunnen meekomen in de maatschappij. Ze vinden geen werk, hebben te maken met spanningen thuis, schulden en een slechte gezondheid. Een gesprek waarbij schrijver Abdelkader Benali kritisch meeluistert en -denkt.

Zaterdag 3 dec. 2022 15:00 HUMAN

De Publieke Tribune

Zaterdag 3 dec. 2022 22:09 HUMAN

Mediastorm

Mediaprogramma dat de kijker bijpraat en het nieuws duidt. Hoe komt de publieke opinie tot stand en hoe wordt die gevoed door de verschillende media, het politieke circuit en het lobbycircuit? Hoe worden we onbewust gestuurd in onze mening? Wat betekent dit voor onze democratie en rechtsstaat?

Zondag 4 dec. 2022 20:25 HUMAN

Asielpaniek
Argos Medialogica

Burgemeesters en andere directbetrokkenen vertellen over het effect van media-aandacht op het openbaar bestuur wanneer in een gemeente gesproken wordt over asielopvang. De mogelijke komst van een asielzoekerscentrum naar een gemeente leidt geregeld tot maatschappelijke ophef. Zoals zomer 2022 rond het 'asielhotel' in Albergen. Gemeentebestuurders die instemmen met de komst van een azc kunnen rekenen op protesten en bedreigingen. Met Ton Baas, Adriaan Hoogendoorn, Jos Wienen, Marian Jager, Cors Zijlmans, Dasja Abresch, Rens Vliegenthart, Rennie Rijpma en Sanne Noyon.

Zondag 4 dec. 2022 21:01 HUMAN

Verkooptrucjes
Metropolis

Wereldwijd wordt alles uit de kast gehaald om de aandacht van klanten te trekken. Gastheer Tommy (NY) probeert met zijn luide gezang klanten naar het Italiaanse restaurant te lokken. Mohamed (Caïro) hijst zich in een loodzwaar gorillapak om dansend de aandacht te trekken van het winkelend publiek. En Widodo (Indonesië) verkoopt gebakken lucht. Met zijn microfoontje en theater houdt hij de aandacht van de klanten vast. En als hij geen klanten heeft, spelen zijn vrienden voor tevreden klant. Op die manier komen er altijd andere mensen bij staan.

Zondag 4 dec. 2022 22:43 HUMAN

Werkvloer in de Overgang
De Publieke Tribune

Burn-out of in de overgang? Hoe kan het dat de werkvloer nog altijd is ingericht op mannen? Op het ministerie van SZW in Den Haag gaan mensen die in hun werk en leven met de overgang te maken hebben in gesprek met secretaris-generaal Loes Mulder. Een op de tien vrouwen tussen de 45 en 55 jaar valt onnodig uit. Ziekteverzuim door de overgang kost zo'n 654 miljoen euro per jaar. Waarom is er zo weinig kennis over oplossingen die voorhanden zijn? En hoe kan het beter?

Zondag 4 dec. 2022 23:41 HUMAN

Florian
Dwarsdenkers

Florian komt uit een antroposofisch gezin in een woongemeenschap. Op de middelbare school raakt hij in de ban van het radicaal-rechtse gedachtegoed. Totdat zijn ouders en klasgenoten daarachter komen. Ondanks de linkse opvattingen van zijn ouders heeft Florian zijn bedenkingen bij de multiculturele samenleving. Als hij op de middelbare school geïsoleerd raakt, zoekt hij toenadering tot zijn radicaal-rechtse buurjongen en raakt in de ban. Tot het bij hemzelf steeds meer gaat wringen.

Maandag 5 dec. 2022 13:42 HUMAN

Dutchbat: Het 'Echte' Verhaal
Argos Medialogica

Waarom compenseert de Nederlandse Staat Dutchbat-veteranen voor de negatieve beeldvorming? En wie bepaalde de beeldvorming: de media, het ministerie van Defensie of de Dutchbatters zelf? Premier Rutte maakte zomer 22 excuses aan Dutchbat, het Nederlandse VN-bataljon dat in 1995 betrokken was bij de val van Srebrenica. De Dutchbat-veteranen krijgen ook 5000 euro, onder meer voor de onterechte kritiek en negatieve media-aandacht. Met: Twan Huys, Coen Verbraak, Joris Verhoeven en Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten Boudewijn Boots.

Dinsdag 6 dec. 2022 22:18 HUMAN

Uit Liefde
Kanaal Sociaal

Piet is samen met zijn vrouw Cora op de camping waar ze al hun hele leven komen. Het is echter geen vakantie voor Piet. Wanneer is zijn plafond bereikt? Seval zet een belangrijke stap om de pijn van haar familieverhaal niet langer te verzwijgen. En René verhuist nu echt naar het verpleeghuis, waar hij zich zorgen maakt over zijn vrouw Elly. Wie zorgt er voor haar, nu zij voortaan alleen thuis zal wonen? Uit liefde kan je veel zorg geven, verleg je steeds een grens. Een mantelzorger kan niet opgeven, want als je opgeeft laat je een dierbare vallen. Hoe lang is dat vol te houden? Wie zorgt er voor de mantelzorger?

Dinsdag 6 dec. 2022 23:12 HUMAN

Luc
2Doc Kort

Lucas (15) loopt weg uit een gesloten jeugdzorginstelling in Amsterdam en slaat op de vlucht. Voor hij terugkeert, gaat hij samen met regisseur Tim Bary langs een aantal plekken en mensen. De hechte band die de filmmaker met Lucas in korte tijd heeft ontwikkeld wordt weerspiegeld in de reis, waarbij ze onder meer een slaapplek voor Lucas zoeken en langsgaan bij zijn moeder. Lucas is open over zijn frustraties en zijn hoop op een vrij leven. Een portret van een jongen die gevangen zit tussen twee werelden. Waar is er plek voor Lucas?

Woensdag 7 dec. 2022 23:34 HUMAN

Blauw Licht - Herinneringen van een Ambulancebroeder
2Doc Kort

Op allerlei plekken in de stad ziet een voormalig ambulancebroeder beelden voor zich van de momenten waarop hij hulp verleende. Na 23 jaar op de ambulance staat een verzameling verhalen en gezichten op zijn netvlies gebrand. Hier lag het 'binkie' op de bouwplaats dat om zijn moeder bleef roepen. Daar het jongetje dat frontaal door een stadsbus werd geschept. Daar het meisje met de vlechten dat verdronk in het kanaal. Als eerste ter plaatse, was hij voor vele mensen de laatste die hun hand vasthield. Is het wel normaal dat één mens zoveel lijden moet zien?

Donderdag 8 dec. 2022 21:08 HUMAN

Ahmeds Kapotte Land
2Doc Kort

De Afghaanse taxichauffeur Ahmed toont regisseur Sakir Khader zijn 'land zonder toekomst', zoals hij Afghanistan na de overname door de taliban omschrijft. In Wardak, de streek op het Afghaanse platteland waar Ahmed opgroeide, woedde de jarenlange strijd tussen de taliban en vooral Amerikaanse troepen op zijn hevigst. In de dorpen bepalen ruïnes en graven het straatbeeld. Overlevenden vertellen hen verhalen over het geweld dat hen overkwam en over het verlies van zoveel dierbaren. In de Paghman Vallei is het landschap onaangetast door de oorlog. Afghanen gaan ernaartoe om tot rust te komen.

Donderdag 8 dec. 2022 22:18 HUMAN

Het is geen Verleden - 08 12 1982
2Doc

Terugblik a.d.h.v. getuigenissen, archiefbeelden en het werk van kunstenaars op de gebeurtenissen in de nacht waarin vijftien mannen gefolterd en vermoord werden in Fort Zeelandia in Paramaribo, Suriname. Journalist Noraly Beyer spreekt met jongeren en generatiegenoten over een verleden dat geen verleden blijkt te zijn. De documentaire bevat getuigenissen en reconstructies die ontleend zijn aan het 8-decemberstrafproces, dat leidde tot een vonnis van twintig jaar voor voormalig legerleider en oud-president Desi Bouterse. Met o.a. John Dugard, Gerard Spong, Rita Small en Cornelly Bruyning.

Zaterdag 10 dec. 2022 12:00 HUMAN

Werkvloer in de Overgang
De Publieke Tribune

Burn-out of in de overgang? Hoe kan het dat de werkvloer nog altijd is ingericht op mannen? Op het ministerie van SZW in Den Haag gaan mensen die in hun werk en leven met de overgang te maken hebben in gesprek met secretaris-generaal Loes Mulder. Een op de tien vrouwen tussen de 45 en 55 jaar valt onnodig uit. Ziekteverzuim door de overgang kost zo'n 654 miljoen euro per jaar. Waarom is er zo weinig kennis over oplossingen die voorhanden zijn? En hoe kan het beter?

Zaterdag 10 dec. 2022 15:00 HUMAN

De Publieke Tribune

Zondag 11 dec. 2022 21:07 HUMAN

Metropolis

De wereld zoals je 'm nergens anders ziet, gezien door de ogen van lokale journalisten, die in hun eigen stad of land op zoek gaan naar antwoorden op universele vragen en thema's. Elke aflevering een nieuwe vraag aan de wereld, met als resultaat opvallende antwoorden en bijzondere verhalen.

Zondag 11 dec. 2022 22:09 HUMAN

Medialogica

Onderzoek naar het verschil tussen beeld en werkelijkheid. Media dienen als gids om greep te krijgen op de werkelijkheid. Maar in hoeverre zijn ze een betrouwbare gids? Hoe komt de publieke opinie tot stand? En welke invloed heeft deze op het handelen van bestuurders, journalisten en burgers?

Zondag 11 dec. 2022 22:53 HUMAN

De Publieke Tribune

Onder leiding van Coen Verbraak gaan ervaringsdeskundigen het gesprek aan met verantwoordelijk bestuurders en beleidsmakers over maatschappelijke onderwerpen die hen bezighouden of belemmeren in het dagelijks leven.

Zondag 11 dec. 2022 23:51 HUMAN

Izzy
Dwarsdenkers

Izzy bekeert zich tot de islam en vindt dat je alleen moslim kan zijn door de koran letterlijk te volgen. Als ISIS opkomt wordt het lastig om de daden gepleegd in naam van 'zijn' islam te verdedigen. Izzy is half Moluks en voelt zich van jongs af aan gediscrimineerd. Als hij in een huis van bewaring terechtkomt, leest hij de koran en bekeert zich. Zijn radicale standpunten steekt hij niet onder stoelen of banken en verdedigt die ook in de media. Maar dan komt ISIS op. Lukt het Izzy te erkennen dat hij fout zat of houdt zijn trots hem tegen?

Maandag 12 dec. 2022 13:40 HUMAN

Asielpaniek
Argos Medialogica

Burgemeesters en andere directbetrokkenen vertellen over het effect van media-aandacht op het openbaar bestuur wanneer in een gemeente gesproken wordt over asielopvang. De mogelijke komst van een asielzoekerscentrum naar een gemeente leidt geregeld tot maatschappelijke ophef. Zoals zomer 2022 rond het 'asielhotel' in Albergen. Gemeentebestuurders die instemmen met de komst van een azc kunnen rekenen op protesten en bedreigingen. Met Ton Baas, Adriaan Hoogendoorn, Jos Wienen, Marian Jager, Cors Zijlmans, Dasja Abresch, Rens Vliegenthart, Rennie Rijpma en Sanne Noyon.

Dinsdag 13 dec. 2022 22:19 HUMAN

Zorgeloos
Kanaal Sociaal

Louise zet samen met haar gezin stappen voor de toekomst van Mees. Mariska probeert na een gesprek met haar leidinggevende haar werk weer op te pakken en Marloes krijgt hoop wanneer haar schoonmoeder een positieve uitslag van het ziekenhuis krijgt. Mensen zijn verbonden met en afhankelijk van elkaar, niemand heeft niemand nodig. In de toekomst zal bijna iedereen mantelzorger worden en zullen we anders naar zorg moeten gaan kijken. Hoe gaan we die toekomst zorgeloos tegemoet?

Donderdag 15 dec. 2022 13:25 HUMAN

Medialogica

Onderzoek naar het verschil tussen beeld en werkelijkheid. Media dienen als gids om greep te krijgen op de werkelijkheid. Maar in hoeverre zijn ze een betrouwbare gids? Hoe komt de publieke opinie tot stand? En welke invloed heeft deze op het handelen van bestuurders, journalisten en burgers?

Zaterdag 17 dec. 2022 12:05 HUMAN

De Publieke Tribune

Onder leiding van Coen Verbraak gaan ervaringsdeskundigen het gesprek aan met verantwoordelijk bestuurders en beleidsmakers over maatschappelijke onderwerpen die hen bezighouden of belemmeren in het dagelijks leven.

Zaterdag 17 dec. 2022 15:00 HUMAN

De Publieke Tribune

Zondag 18 dec. 2022 22:06 HUMAN

Medialogica

Onderzoek naar het verschil tussen beeld en werkelijkheid. Media dienen als gids om greep te krijgen op de werkelijkheid. Maar in hoeverre zijn ze een betrouwbare gids? Hoe komt de publieke opinie tot stand? En welke invloed heeft deze op het handelen van bestuurders, journalisten en burgers?

Zondag 18 dec. 2022 22:47 HUMAN

De Publieke Tribune

Onder leiding van Coen Verbraak gaan ervaringsdeskundigen het gesprek aan met verantwoordelijk bestuurders en beleidsmakers over maatschappelijke onderwerpen die hen bezighouden of belemmeren in het dagelijks leven.

Zondag 18 dec. 2022 23:43 HUMAN

Brainwash Special

Dinsdag 20 dec. 2022 23:51 HUMAN

Argos

Journalistiek speurwerk naar opmerkelijke achtergronden bij het nieuws, of zaken die nieuws zouden moeten zijn.

Donderdag 22 dec. 2022 13:25 HUMAN

Medialogica

Onderzoek naar het verschil tussen beeld en werkelijkheid. Media dienen als gids om greep te krijgen op de werkelijkheid. Maar in hoeverre zijn ze een betrouwbare gids? Hoe komt de publieke opinie tot stand? En welke invloed heeft deze op het handelen van bestuurders, journalisten en burgers?

Zaterdag 24 dec. 2022 12:05 HUMAN

De Publieke Tribune

Onder leiding van Coen Verbraak gaan ervaringsdeskundigen het gesprek aan met verantwoordelijk bestuurders en beleidsmakers over maatschappelijke onderwerpen die hen bezighouden of belemmeren in het dagelijks leven.

Zaterdag 24 dec. 2022 15:00 HUMAN

De Publieke Tribune

Zaterdag 24 dec. 2022 21:46 HUMAN

Mama
2Doc

Zaterdag 31 dec. 2022 15:00 HUMAN

De Publieke Tribune

Zaterdag 7 jan. 2023 15:00 HUMAN

De Publieke Tribune

Donderdag 12 jan. 2023 21:05 HUMAN

Blauw Licht - Herinneringen van een Ambulancebroeder
2Doc Kort

Op allerlei plekken in de stad ziet een voormalig ambulancebroeder beelden voor zich van de momenten waarop hij hulp verleende. Na 23 jaar op de ambulance staat een verzameling verhalen en gezichten op zijn netvlies gebrand. Hier lag het 'binkie' op de bouwplaats dat om zijn moeder bleef roepen. Daar het jongetje dat frontaal door een stadsbus werd geschept. Daar het meisje met de vlechten dat verdronk in het kanaal. Als eerste ter plaatse, was hij voor vele mensen de laatste die hun hand vasthield. Is het wel normaal dat één mens zoveel lijden moet zien?

Zaterdag 14 jan. 2023 15:00 HUMAN

De Publieke Tribune

Vrijdag 5 jan. 2024 21:15 HUMAN

Spoken Word Sessies XL

Woordkunstenaars houden de kijker in klare taal en op hun eigen spitsvondige manier een spiegel voor. Ze gebruiken hun stem, onder begeleiding van muzikanten, om het thema keuzes en offers in een wereld van groeiende polarisering, crises en oorlog te verwoorden. Luidkeels en onbeschaamd. Met o.a. Roziena Salihu, Eva van Manen, Selma Oueddan, Daan Rijkers, Tano Rivers, Chery Salinas, Ivan Words en Manu van Kersbergen.

Vrijdag 19 jan. 2024 17:30 HUMAN

Europa - Van vriend tot vijand
Argos Medialogica

Tijdens de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen was het een van de grote thema's: Europa. Premier Rutte verklaarde dat er geen geld meer naar Griekenland gaat en PVV-leider Wilders bepleitte een terugkeer van de gulden.