Een unieke inkijk in een verpleeghuis tijdens de loodzware eerste coronagolf.

Winnaar Gouden Kalf in de categorie Beste Korte Documentaire, op het Nederlands Film Festival 2021.

Tijdens de eerste coronagolf in maart 2020 werden de verpleeghuizen in Nederland hermetisch afgesloten, zo ook Het Hendrickszhuys in Amsterdam. De bezoekjes van familie en vrienden waar bewoners vaak reikhalzend naar uitkeken werden verboden door de overheid. Contact houden werd opeens heel moeilijk. Voor iemand die dementerend is of trilt van de Parkinson is beeldbellen of zelfs simpel telefoneren niet vanzelfsprekend.

Regisseur Anne-Marieke Graafmans kwam vaak in het verpleegtehuis in haar andere beroep als Physician Assistant en toen plotseling de deuren sloten zag ze dat er isolement dreigde voor de bewoners. Ze zocht en vond een oplossing in de vorm van een ‘Skypekar’: een kar met een grote monitor, een computer en een webcam. Hiermee werd het voor de bewoners mogelijk via Skype op een veilige manier contact te houden met de buitenwereld. De intieme, soms grappige, maar ook pijnlijke gesprekken in de 2Doc: Zie je me? Hoor je me? tonen een bijzondere inkijk in dit verpleeghuis tijdens de eerste coronagolf.

Ook de manager van deze vestiging mocht door haar kwetsbare gezondheid niet meer naar binnen en moest vanuit huis werken. Via de Skypekar stuurde ze zo goed en zo kwaad als het ging haar personeel aan. Ze ondersteunde en luisterde, maar haar gevoel van machteloosheid was groot.

Geïnspireerd door de positieve reacties realiseerde Anne-Marieke dat de Skypegesprekken in deze unieke periode een belangrijk filmdocument zouden kunnen opleveren. Direct vroeg en kreeg Anne-Marieke toestemming van bewoners, personeel en familie om deze gesprekken op te nemen. 

Omdat de Skypekar vanaf het begin van de sluiting binnen was, kon Anne-Marieke met de kar vastleggen hoe het virus zich verspreidde door het huis en het isolatieprotocol steeds strakker werd. Hoe het zorgpersoneel worstelde met beperkte beschikbaarheid van hulpmiddelen en met onduidelijke, soms tegenstrijdige adviezen van de regering over mondkapjes en protocollen. En hoe kinderen van bewoners steeds opnieuw moesten uitleggen dat ze niet langs mochten komen en dat hun ouders van de regering in hun kamer moesten blijven.

2Doc: Zie je me? Hoor je me? is een ode aan de hardwerkende medewerkers en de dappere bewoners en hun (klein)kinderen. Het gaat over afhankelijkheid, machteloosheid, liefde en rouwen zonder afscheid te kunnen nemen. Via Skype.

De 2Doc: Zie je me? Hoor je me? is een coproductie van De Haaien en HUMAN.

Ook interessant