Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak vroeg de Litouwse influencer Agne Kulitaite zich af of ze, naast het inzamelen van geld, niet meer kon doen om het conflict te stoppen. De dating-app Tinder bleek voor haar het oorlogswapen bij uitstek.

16 februari | 21.10 | NPO 2

‘Agne Kulitaite, het meisje dat Poetin naaide’, kopte een Italiaanse krant. De Litouwse influencer kwam vorig jaar in opspraak en was binnen een week lokale beroemdheid-af. Ze verscheen in tal van internationale media. In haar videobrief, de 2Doc Kort: Lokaas voor Russen, doet Agne haar verhaal. Na de Russische inval in Oekraïne zag ze de schrik in de ogen van haar ouders. Ze zag de angst om opnieuw de onvrijheid van het verleden te moeten ervaren. Net zoals veel andere Litouwers zamelde ze goederen en geld voor Oekraïners in. Maar, kon ze niet meer doen?

In Litouwen gold Agne als de Tinder-ambassadrice bij uitstek. Hoe haar favoriete datingapp in tijden van oorlog te gebruiken? Ze betaalde Tinder voor de mogelijkheid om een andere locatie op te geven dan waar je bent, creëerde een reeks van profielen, vulde Russische steden in, verleidde Russische mannen met seksueel getinte foto's als lokaas om contact met haar te leggen. Dat gebeurde overvloedig. Was het contact eenmaal gelegd, dan stuurde ze hen berichten over de werkelijkheid van de Russische inval in Oekraïne.

Tot haar verrassing volgden tientallen vrouwen binnen no time haar voorbeeld en bombardeerden Russische mannen met berichten. Na de aandacht die internationale media aan haar actie besteedden sloten ook vrouwen uit andere landen zich aan. Een van de vrouwen maakte profielen aan met Oekraïense steden als locatie en kwam zo in contact met in Oekraïne gelegerde Russische soldaten die via Tinder op zoek waren naar Oekraïense vrouwen. Zo verraadden ze en passant hun locatie.

Vanwege oneigenlijk gebruik van de datingapp zijn Agne en de andere vrouwen inmiddels voor eeuwig verbannen van Tinder. Ze moet het voorlopig maar doen met haar huidige relaties, concludeert Agne aan het slot van haar videobrief.

Over 2Doc Kort

Wat betekent het grote, dagelijkse nieuws voor mensen in de praktijk? Filmmakers van overal vertellen in een minuut of tien hoe een belangrijke ontwikkeling in de wereld haar of hem persoonlijk raakt. Als een videobrief over crises en hoop van de maker aan de kijker. 2Doc Kort is een serie korte actuele documentaires van HUMAN en Deep Focus Webdocs voor NPO 2, NPO 2 Extra en NPO Start.