Een film van Eline Jongsma en Kel O’Neill

Geen fruit, geen groente, geen noten, geen koffie, geen chocola

“Zou onze samenleving maar meer gaan denken als een bijenkorf, waarin iedereen zich familie weet van de ander”, verzucht Keith Roberts, een van de vele Californische bijenhouders, aan het slot van de 2Doc Kort: De Bestuivers. Nergens ter wereld zijn er zoveel bijen als in Californië.

Bijen en onze voedselvoorziening zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. En niet alleen onze voedselvoorziening. Eind juni luidden De Nederlandse Bank en het Planbureau voor de Leefomgeving de noodklok over de gevolgen van bijensterfte voor onze totale economie.

De bestuivers

Keith Roberts verzorgt honderden bijenvolken die hij verhuurt aan boeren om hun fruitbomen te bestuiven. Vooral pesticiden zijn een groot risico voor zijn volken. Hij ligt er ’s nachts wakker van. De boeren bezweren hem dat ze geen pesticiden gebruiken, maar iedere keer dat hij zijn bijenkorven ophaalt is hij bang voor wat hij aan zal treffen. Veertig procent van zijn volken sterft.

Op het hoogtepunt van het bestuivingsseizoen breekt de coronapandemie uit. Keith hoopt dat deze confrontatie met onze verstoorde relatie tot de natuur mensen tot inzicht brengt. Over hoe onze voedselvoorziening tot stand komt, over onze afhankelijkheid van bijen.

De Bestuivers maakt deel uit van 2Doc kort, een serie korte actuele documentaires van HUMAN en Deep Focus Webdocs voor NPO 2, NPO 2 Extra en NPO Start.