Een film van Shoresh Kalantari

4 september, 2019

De Iraanse vrouwenrechtenactiviste Saba Kord Afshari kreeg vorige week een celstraf van 24 jaar omdat ze weigerde de verplichte hoofddoek te dragen. Iran straft steeds harder nu ook protesten tegen vrouwenonderdrukking luider worden. Journalist Masih Alinejad toont je hoe die protesten eruit zien.

Lees meer bij de NOS.

Maedeh Hojabri (17) is een moderne, vrolijke jonge vrouw en ze houdt van dansen. En dat laatste is nou net verboden in Iran. Dus danst ze thuis, in haar kamer. Ze neemt haar dansjes op en plaatst ze op Instagram, waar ze een explosief groeiende schare volgers en bewonderaars heeft.

Maar de politie grijpt in en Maedeh wordt gearresteerd. Dansen, zeker zonder hoofddoek, wordt in Iran beschouwd als ondermijnend gedrag en in strijd met de openbare orde van de Islamitische Republiek Iran. Op het politiebureau wordt ze gedwongen tot het doen van een valse bekentenis, die prompt door de Iraanse staatstelevisie wordt uitgezonden.

Als journalist en activist Masih Alinejad het verhaal van Maedeh publiceert en een video plaatst van haarzelf, dansend in een park, komen er van alle kanten solidariteitsbetuigingen. Talloze vrouwen én mannen scharen zich onder #BeraghsToBeraghsim (laten we dansen) en posten video's waarin ze dansen, veelal blootshoofds. Op straat, in het park, op pleinen, in de metro, het klaslokaal. Door de uitzending op de Iraanse tv, maar vooral door de massale revolte van deze moedige vrouwen wordt het verhaal van Maedeh wereldnieuws.

2Doc Kort is een serie korte actuele documentaires van HUMAN en Deep Focus voor NPO 2, NPO 2 Extra en NPO Start.