Een film van Eline Jongsma en Kel O'Neill.
Portlands brandend Hart vertelt het verhaal van de in Portland woonachtige journaliste Beth Nakamura, die 's nachts verslag doet van protesten en burgerlijke ongeregeldheden in haar stad.

De 2Doc Kort: Portlands Brandend Hart duikt in het perspectief van Beth Nakamura, journalist van de Portland Oregonian, die haar nachten doorbrengt met het verslaan van de escalerende onrust in haar thuisstad Portland, Oregon. 

Portlands Brandend Hart is samengesteld uit een reeks van Beth’s opnames en foto’s, begeleid door haar beklemmende voice-over en die leidt tot een reeks steeds gewelddadigere en verwarrende scenes. Op Dag 1 zien we hoe de protesten starten met geweldloze bijeenkomsten en drumcirkels. Op Dag 3 beginnen de plunderingen, de situatie escaleert vervolgens snel. Tegen de tijd dat we bij Dag 30 aan zijn gekomen, is de nationale media ter plaatse en is de geboorteplaats van Beth een brandhaard geworden waar Trump zijn ‘law en order’ berichtgeving op loslaat. Stadgebouwen worden platgebrand, verslaggevers van de New York Times schrijven hun opiniestukken en federale agenten in ongemarkeerde busjes pakken activisten op voor illegale verhoren. Ineens vertelt Beth het belangrijkste verhaal van het land. Bovendien is zij nu thuis oorlogsverslaggever geworden: er wordt met rubberen kogels en pepperspray-projectielen op Beth en haar collega’s geschoten. Ze leven hun leven in een wolk van traangas.

Als de protesten hun eerste dodelijk slachtoffer eisen op Dag 93, in een schietincident dat veel media-aandacht krijgt, lijkt zelfs het milieu (of de omgeving?) in opstand te komen. Op Dag 105, terwijl de film op zijn einde loopt, wordt de stad overspoeld door rook van de bosbranden, die haar inwoners naar binnen dringt en de conflicten – tijdelijk – een halt toeroept. Het laat Beth achter met de vraag of er een nog donkerdere (sinistere) periode op haar stad wacht. Nu president Trump de protesten in Portland en andere steden als ’terrorisme’ bestempelt zijn het verhaal en de beelden van Beth nog belangrijker dan voorheen.

Deze documentaire maakt deel uit van 2Doc Kort, een serie korte actuele documentaires van Human en Deep Focus Webdocs voor NPO 2, NPO 2 Extra en NPO Start.