Fentanyl zorgde de afgelopen jaren voor een stille epidemie in de Verenigde Staten. Waar de doden nog niet zo lang geleden allemaal onbekenden waren voor lijkschouwer Lakshmi Kode Sammarco, treft ze nu met regelmaat bekende gezichten.

In de recente berichtgeving over de oplaaiende handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten dook een verrassend twistpunt op: de - deels illegale - export van de synthetische drug fentanyl van China naar de Verenigde Staten.

Eerder zegde China toe hier paal en perk aan te stellen, maar tot nu toe zijn daar volgens Amerika geen aanstalten toe gemaakt. De 2Doc Kort: De Stille Epidemie gaat over de dagelijkse gevolgen van de explosieve groei van de dodelijke pijnstiller.

De Verenigde Staten heeft een groot belang bij de rem op de export van fentanyl uit China. Fentanyl zorgde er de afgelopen jaren voor een stille epidemie. In 2018 kende de Verenigde Staten bijna 70.000 doden als gevolg van een overdosis drugs. Een explosieve groei, die voor het overgrote gedeelte voor rekening komt van fentanyl. Men gaat uit van meer dan honderd fentanyldoden per dag.

In de 2Doc Kort: De Stille Epidemie volgen we patholoog-anatoom Lakshmi Kode Sammarco tijdens haar werk in Cincinnati, Hamilton County, Ohio.

Sinds Laksmi in 2012 als lijkschouwer begon, is haar dagelijkse leven steeds meer in het teken gaan staan van fentanyl en verwante drugs. Middelen die ontwikkeld en, ook in Nederland, voorgeschreven worden als pijnstillers, maar hun doel inmiddels op dramatische wijze voorbij dreigen te schieten.

Met in de Verenigde Staten niet alleen bekende doden als Prince, Tom Petty en vorige week de 22-jarige kleindochter van Robert Kennedy, Saoirse Kennedy, tot gevolg, maar ook de dagelijkse doden waarmee Sammarco geconfronteerd wordt. 

Een confrontatie, die Sammarco’s kijk op haar land, haar omgeving en zelfs haar gezin diepgaand veranderd heeft. Waren de doden nog niet zo lang geleden allemaal onbekenden voor haar, nu treft ze met regelmaat bekende gezichten.

De Stille Epidemie is een film van Ilja Willems.

Meer 2Doc Kort