'Deze kassa kan niet meer dan een miljoen invoeren. Ik moet de prijs opdelen.'

Een koffiezaakje in Caracas. Hier komt de Venezolaan zijn dagelijkse café con leche drinken. Maar lang niet iedereen kan dat nog betalen. In minder dan een jaar is de prijs gestegen van 100.000 bolivars naar een miljoen voor een kopje. Het equivalent van een minimum maandloon. "Deze kassa kan niet meer dan een miljoen invoeren. Ik moet de prijs opdelen."

Filmmaker Romain Champalaune ontdekte dat het wereldwijd toonaangevende financiële persbureau Bloomberg de "Café Con Leche Index" bedacht, waarbij de oplopende prijs van en cappuccino als maatstaf wordt genomen om de ontwikkeling van de inflatie te meten. IJkpunt voor deze index is een café in Caracas. Overigens zonder dat de eigenaar, werknemers en klandizie daarvan op de hoogte zijn. Champalaune filmt er het dagelijks leven en legde de verhalen van baristas en van de klanten vast.

Wat betekent het om te leven in een land waarin geld geen waarde heeft, waarin geld tegelijkertijd alles en niets is. Hoe overleef je in de gekte van gigantische inflatie? "Het is verschrikkelijk maar we gaan door. Niemand kan ons verbieden om te leven."

Een Koffie voor een Miljoen is een film van Romain Champalaune.

2Doc Kort is een serie korte actuele documentaires van HUMAN en Deep Focus voor NPO 2, NPO 2 Extra en NPO Start.