Er zijn steeds meer bosbranden door de klimaatopwarming. Hoe beperken we de schade? Dit gezin uit Californië vertelt hoe de lasten daar verdeeld worden.

Het zal niet de laatste keer deze zomer zijn dat immense bosbranden in vooral Zuid-Europa het nieuws halen. En na de zomer zullen de branden in Californië volgen, daarna is Australië aan de beurt. Een jaarlijkse cyclus van branden die steeds intenser worden. 

Filmmakers Kel O'Neill en Eline Jongsma wonen met hun twee jonge kinderen vlak bij Butte County, Californië. Hier woedde in november 2018 de grootste brand uit de recente Amerikaanse geschiedenis. 10.000 huizen brandden af, 86 mensen vonden de dood. Het stadje met de nu wrange naam Paradise verdween zo goed als van de aardbodem. O'Neill en Jongsma twijfelen of ze er moeten blijven wonen en gaan uitzoeken hoe het allemaal zit.

Kel O'Neill en Eline Jongsma en hun gezin

Bij hun onderzoek stuiten ze op de groeiende ongelijkheid in hun staat die zich ook doet gelden als het om veiligheid en bescherming gaat. De staatsbrandweer staat vaak met lege handen als gevolg van bezuinigingen, terwijl de mensen die het zich kunnen veroorloven beschikken over een eigen brandweer. Zoals Kim Kardashian en Kanye West die in november vorig jaar privébrandweermannen inhuurden om hun landgoed te beschermen. De inwoners van Paradise hadden die luxe niet. O'Neill en Jongsma laten van binnenuit de ontwrichting van een gemeenschap na een bosbrand zien.

Meer 2Doc Kort