2Doc Kort

Paradijs in vlammen

2Doc Kort

Paradijs in vlammen

Er zijn steeds meer bosbranden door de klimaatopwarming. Hoe beperken we de schade? Dit gezin uit Californië vertelt hoe de lasten daar verdeeld worden.

Het zal niet de laatste keer deze zomer zijn dat immense bosbranden in vooral Zuid-Europa het nieuws halen. En na de zomer zullen de branden in Californië volgen, daarna is Australië aan de beurt. Een jaarlijkse cyclus van branden die steeds intenser worden. 

Filmmakers Kel O'Neill en Eline Jongsma wonen met hun twee jonge kinderen vlak bij Butte County, Californië. Hier woedde in november 2018 de grootste brand uit de recente Amerikaanse geschiedenis. 10.000 huizen brandden af, 86 mensen vonden de dood. Het stadje met de nu wrange naam Paradise verdween zo goed als van de aardbodem. O'Neill en Jongsma twijfelen of ze er moeten blijven wonen en gaan uitzoeken hoe het allemaal zit.

Kel O'Neill en Eline Jongsma en hun gezin

Bij hun onderzoek stuiten ze op de groeiende ongelijkheid in hun staat die zich ook doet gelden als het om veiligheid en bescherming gaat. De staatsbrandweer staat vaak met lege handen als gevolg van bezuinigingen, terwijl de mensen die het zich kunnen veroorloven beschikken over een eigen brandweer. Zoals Kim Kardashian en Kanye West die in november vorig jaar privébrandweermannen inhuurden om hun landgoed te beschermen. De inwoners van Paradise hadden die luxe niet. O'Neill en Jongsma laten van binnenuit de ontwrichting van een gemeenschap na een bosbrand zien.

Lees meer over klimaat

6 items

Durf te denken

Dossier
Recent Toegevoegd

'Klimaatontkenners schenden mensenrechten'

Door te zeggen dat klimaatverandering niet plaatsvindt, ontken je de impact die het heeft op het leven van mensen. En die impact is groot, zeker op kwetsbare groepen, vertelt Eco Matser, wereldwijd programmamanager Energie, Klimaat en Ontwikkeling bij NGO Hivos. "Nederland doet echt te weinig voor een land dat zo'n fan zegt te zijn van mensenrechten."

Zo lijdt Zambia onder de klimaatcrisis

Zoals een Italiaan niet kan zonder spaghetti, kunnen mensen in Zambia niet zonder maïs. Maar dat moet veranderen, vindt Jane Zulu. "De maïs-georiënteerde cultuur zorgt voor ondervoeding, obesitas, corruptie en verwoesting van de vruchtbare grond."

Over het programma

Dit kabinet wil elk jaar op de vierde donderdag van oktober verantwoording afleggen over het terugdringen van de uitstoot van CO2 zoals afgesproken bij het klimaatakkoord van Parijs. Omroep Human maakt in een jaarlijks terugkerend live televisieprogramma de balans op.

5 tips voor goedkoop én duurzaam reizen

Reizen met de trein is een duurzamer alternatief voor het vliegtuig. Toch vinden we ook op korte trajecten onze weg naar de trein maar moeilijk. Daarom volgen hier vijf tips van lector duurzaam vervoer Paul Peeters.

Vliegen is niet sneller en goedkoper dan de trein

Een van de grootste veroorzakers van de klimaatcrisis is het vliegverkeer. En toch pakken we eerder het vliegtuig naar Londen dan een duurzamer alternatief als de trein. Waarom toch? En wat is ervoor nodig om dit te veranderen?