Een film van Christine Pawlata.

20 september 2022, 23:20 uur - NPO 2

Een met verborgen camera’s opgenomen video liep in 2019 uit op de val de Oostenrijkse regering. Drie jaar later zit de klokkenluider in de gevangenis. In de 2Doc Kort De Weense Klokkenluider het verhaal van Julian Hessenthaler.

Hessenthaler zette in mei 2019 op Ibiza een val op voor de Oostenrijkse vice-kanselier Heinz-Christian Strache, leider van de rechts-populistische FPÖ.  Strache dacht met de nicht van een Russische oligarch te spreken, hij bood haar in ruil voor wederdiensten allerlei publieke voorzieningen aan. In werkelijkheid ging het om een kennis van Hessenthaler. Zelf hield hij zich schuil op de achtergrond en dook na publicatie van de video in de anonimiteit onder. “Ibiza-gate”, de onthulling van  voor een westerse democratie ongekende corruptie, zorgde voor een politieke aardbeving. Het koste ook kanselier Sebastian Kurz, tot dan de “golden wonderboy” van de Oostenrijkse politiek, de kop.

Julian Hessenthaler tijdens het proces.

Begin dit jaar verschenen er affiches in het Weense straatbeeld met de beeltenis van Hessenthaler en de oproep “Freiheit für Julian Hessenthaler”.  In maart j.l. werd hij, beschuldigd van drugshandel, in een spraakmakend proces veroordeeld tot 3,5 jaar gevangenis. Filmmaker Christine Pawlata zocht hem voor haar 2Doc Kort De Weense Klokkenluider op in de gevangenis.  

Na de commotie die hij veroorzaakte maakte de Oostenrijkse justitie grootscheeps jacht op Hessenthaler. Hessenthaler is er van overtuigd dat, zoals hij een val opzette voor Strache, er ook voor hem een val is opgezet.  Gedeprimeerd vertelt hij over zijn leven in de gevangenis.  Hij betreurt het verlies van vrienden en familie door zijn actie. Velen van hen ondervonden schade door de jacht die de Oostenrijkse justitie op hem maakte. Spijt heeft hij echter niet van zijn Ibiza-gate. Zijn dagen brengt hij nu grotendeels door in de wasserette van de gevangenis.  Heeft hij in ieder geval iets te doen.

Meer films van Christine Pawlata