Een korte film van Juul Op den Kamp.

24 mei 2022, 22:55 uur - NPO 2

Het is een uit Amerika overgewaaid fenomeen: burgers die politieoptredens filmen met hun mobiele telefoon. Omgekeerd filmt de politie diezelfde burgers met bodycams en drones. In de documentaire Beeldmacht onderzoekt regisseur Juul Op den Kamp waarom er wordt gefilmd en wat de gevolgen zijn voor de verhouding tussen burgers en politie. Dragen beeldopnamen bij aan transparantie en een gedeelde werkelijkheid of zorgen ze juist voor toenemend wantrouwen en polarisatie? 

Aan het woord komen directeur van Amnesty Nederland Dagmar Oudshoorn en Jaïr Schalkwijk van Controle Alt Delete. De politie wordt vertegenwoordigd door districtschef politie Twente Karlijn Baalman, wijkagent Den Haag Onno Stooker en adviseur ethiek Politie Nederland Katinka Knops. Ook krijgen burgers fragmenten op sociale media te zien en reflecteren ze op hun eigen beeldvorming. Zijn zij én wij de toeschouwers van een nieuwe ‘beeldenstrijd’? 

Over een nieuwe reeks 2Doc Kort

Beeldmacht is de eerste film in een nieuwe reeks korte documentaires van HUMAN voor NPO Start en NPO 2. Met deze films, die zich bevinden op het snijvlak van journalistiek en documentaire, gaan de makers op zoek naar verhalen die zich afspelen in de haarvaten van de Nederlandse samenleving. Vanaf mei 2022 verschijnt er iedere maand een nieuwe korte film, met een verdiepende blik op urgente onderwerpen. 

Deze publicatie is tot stand gekomen met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.