Een korte film van Jordi Cortès Molina & Victor Bel

Jordi Cortès Molina is een beroemde danser en choreograaf, hij woont samen met zijn partner Victor Bel in Barcelona. Om de uitbraak van het covid-19-virus tegen te gaan, is heel Spanje wekenlang in strenge lockdown geweest. Niemand kon zomaar meer naar buiten. Een lichte versoepeling is ingezet, maar nog steeds gelden onverminderd strenge regels.

Binnen de muren van hun huis geven Jordi Cortès Molina en Victor Bel duiding aan de quarantaine waar ze in verkeren, in een taal die ze het beste spreken: die van de dans.

In de dagelijkse video's maakt het stel poëzie van het nieuws. We ervaren het verlies van vrijheid, de eenzaamheid, maar ook de hereniging met geliefden. Niet in woorden maar in beweging.

De enige woorden die in de film voorbij komen zijn die van Albert Camus uit zijn boek De Pest uit 1947, over hoe een plaag een stad ziek maakt.

"Ze hadden reikhalzend uitgekeken naar de hereniging met iets dat ze niet nauwkeurig konden omschrijven maar dat ze zagen als het enige doel om na te streven.

En bij gebrek aan een andere naam noemde ze het soms 'vrede'."

Quarantaine Barcelona van Jordi Cortès Molina & Victor Bel maakt deel uit van 2Doc Kort, een serie korte actuele documentaires van HUMAN en Deep Focus Webdocs voor NPO 2, NPO 2 Extra en NPO Start.

Kijk ook de 2Doc Kort: Leven In Bergamo van Christine Pawlata over verpleger Marco Redolfi die op de IC in Bergamo de grootste covid-19-uitbraak van heel Italië meemaakt.

Meer berichten over corona