Een film van Elizabeth Salgado

Uitgezonden maandag 17 mei 2021

Hoe is het kunst te maken in een land waar de president je dood wil? In de Braziliaanse stad São Paulo strijdt het kunstenaarscollectief Mamba Negra voor gelijke rechten voor homo's, lesbiennes en transgenders. Zij transformeren zich tot levende kunstwerken en creëren niet alleen eigen veilige plekken, maar gaan ook de straat op. Uitbundig, maar tegelijkertijd is er altijd de angst. De 2Doc Kort: Je Lichaam je Wapen wordt uitgezonden op 17 mei, de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie.

Sinds het aan de macht komen van Bolsonaro is het in Brazilië toch al overvloedig aanwezige racisme en het geweld tegen vrouwen en tegen homo’s, lesbiennes en transgenders ernstig toegenomen. Alsof zijn presidentschap een vrijbrief voor de geweldplegers is. Regisseur Elizabeth Salgado laat zien hoe Mamba Negra in de tegenaanval gaat. Uitbundig, maar tegelijkertijd is er altijd de angst. “Zwart, kind van de sloppenwijken, homo, je leeft alsof de kogel al naar jou onderweg is”, zegt een van de leden van het kunstenaarscollectief.

Over 2Doc Kort

Wat betekent het grote, dagelijkse nieuws voor mensen in de praktijk? Filmmakers van overal vertellen in een minuut of tien hoe een belangrijke ontwikkeling in de wereld haar of hem persoonlijk raakt. Als een videobrief over crises en hoop van de maker aan de kijker. 2Doc Kort is een serie korte actuele documentaires van HUMAN en Deep Focus Webdocs voor NPO 2, NPO 2 Extra en NPO Start.

Kijk Salgado's korte films