Een film van Masha Novikova

Uitgezonden zondag 4 april 2021
Marina Litvinovich uit haar functie gezet
Update 7 april 2021

Marina Litvinovich, die we in de film zien, is door toedoen van de Russische autoriteiten ontslagen bij de commissie die de behandeling van gevangenen en gedetineerden observeert. Volgens de autoriteiten zou ze informatie hebben doorgespeeld aan Lyubov Sobol. Sobol is advocaat van een anti-corruptie-organisatie van Navalny. 

Litvinovich spreekt die bewering tegen: "Wat ik heb gezegd, was al bekende informatie. Deze arrestatie en het afdwingen van mijn ontslag lijken een andere reden te hebben. Omdat ik regelmatig met gevangenen praat, hun rechten verdedig en er alles aan doe om ze aan medische hulp te krijgen, maakt het (Russische, red.) ministerie van Binnenlandse Zaken zich zorgen over mijn activiteiten."

Lees verder bij RadioFreeEurope →

Over deze 2Doc Kort

Meerdere malen werd ze tijdens demonstraties in elkaar geslagen, ontelbaar keren gearresteerd. “Ik sta op iedere zwarte lijst, maar wat heeft het opgeleverd?” vraagt de Moskouse Marina Litvinovich zich in een winters Moskou af aan het begin van de videobrief die zij in samenwerking met regisseur Masha Novikova maakte. 

Ze heeft het roer omgegooid en bezoekt nu mensen die door het regime van Poetin gevangen zijn gezet. Sinds de recente arrestatie van Poetins’ kwelgeest Navalny is haar werk in een stroomversnelling geraakt. Honderden demonstranten werden opgepakt, vooral jonge mensen, die nooit eerder geconfronteerd werden met de Moskouse ordetroepen en het regime in de gevangenis.  

Marina Litvinovich

Livinovich is, zoals zij het formuleert, hun “raam naar de buitenwereld”. Via haar horen en zien haar volgers op internet (en de kijker van Winter in Moskou) hoe de gevangenen eraan toe zijn.  Ze verspreidt beelden van tientallen mensen die meer dan een dag opgesloten zitten in een arrestatiebus omdat er geen plek in de detentiecentra is, beelden van overvolle, smerige cellen, van een opstand van gedetineerden, van de dichte deuren als ze Navalny of de eveneens gearresteerde gouverneur Foergal bezoekt. 

“Ik ging de politiek in omdat ik de wereld wilde verbeteren”, zegt ze aan het slot van Winter in Moskou, “nu help ik mensen pas echt, daar word ik gelukkig van”. 

Deze documentaire maakt deel uit van 2Doc Kort, een serie korte actuele documentaires van HUMAN en Deep Focus Webdocs voor NPO 2, NPO 2 Extra en NPO Start.