Een film van Frederik Jan De Pickere

"Zorg goed voor jezelf, vertrouw niemand, we zijn met uitsterven bedreigd"

In het Italiaanse Piëmonte breekt kort na de uitbraak van het corona-virus paniek uit. Er is groot gebrek aan expertise en medisch personeel. 38 Cubaanse artsen en verplegers worden ingevlogen, gespecialiseerd in epidemieën- en rampengeneeskunde. Eén van hen is Adrian Proenza.

Adrian Proenza

In Italië was geen praktische kennis voor handen voor de bestrijding van een pandemie. De Cubanen beschikten wel over de benodigde expertise en vakbekwaamheid, vooral als het gaat om het grote belang van hygiëne. Adrian en zijn collega’s deden er de afgelopen twintig jaar ervaring mee op in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Met de strijd tegen ebola in Liberia als meest riskante missie. “Het had de mensheid kunnen uitroeien”, zegt Proenza daarover. Nu waren ze voor het eerst in Europa aan het werk. 

Dankzij de zeer precieze hygiëne-voorzorgsmaatregelen die Proenza hen leerde raakte niemand van het ziekenhuispersoneel dat zij terzijde stonden besmet en besmetten de medewerkers vervolgens geen enkele patiënt. 

Al zijn ervaringen met corona en andere epidemieën maken Proenza tot een man die permanent op zijn hoede is. Zijn boodschap aan de wereld: “Zorg goed voor jezelf, vertrouw niemand, we zijn met uitsterven bedreigd”.

Deze documentaire maakt deel uit van 2Doc kort, een serie korte actuele documentaires van HUMAN en Deep Focus Webdocs voor NPO 2, NPO 2 Extra en NPO Start.