Een korte film van Shoresh Kalantari

In de 2Doc Kort: De rijdende Mullah ontmoeten we de Afghaanse Mullah Abdul Rashid. Hij kan als weinig anderen mee praten over hoe het is als er een vaccin bestaat maar de omstandigheden in je land het niet toelaten om iedereen te vaccineren. Middenin de coronacrisis bevinden we ons in een vergelijkbare situatie want wanneer het vaccin tegen het coronavirus gevonden wordt, begint in veel landen het echte werk pas goed.

Iedere dag staat hij voor dag en dauw op, en stapt hij op zijn motorfiets. Hij crosst door stad en land om Taliban, dorpshoofden, onderwijzers en ouders zo ver te krijgen om hun kinderen te vaccineren tegen polio. 

Ondanks dat het vaccin al decennia lang leverbaar is, bepaalt het virus in Afghanistan nog steeds het lot van veel kinderen. Rashid's werk is bepaald niet zonder gevaar. Collega's zijn ontvoerd en vermoord. Weerstand moet overal overwonnen worden, en als het vertrouwen eenmaal gewonnen is, blijft dit wankel. Rashid neemt alle risico's bewust. Hij ziet zijn werk als een morele plicht. Het gaat om de toekomst van de kinderen, en daarmee van zijn land.

De Rijdende Mullah van Shoresh Kalantari maakt deel uit van 2Doc Kort, een serie korte actuele documentaires van HUMAN en Deep Focus Webdocs voor NPO 2, NPO 2 Extra en NPO Start.