Het Syrische Kobanî werd van IS bevrijd door de vrouwen van het Koerdische leger. Inmiddels wordt de stad opnieuw bedreigd door een inval van het Turkse leger in Noordoost-Syrië.

Omdat de film schokkende beelden bevat, is deze alleen te bekijken tussen 22:00 en 06:00 uur.

Meryem

Op 9 oktober 2019 viel het Turkse leger Noordoost-Syrië binnen, nadat eerder die week president Trump de Amerikaanse troepen uit het gebied terugtrok. Daarmee verloren de Koerden de bescherming die hen toegezegd was. De oorlog in het gebied die nog maar net beëindigd leek, is weer begonnen. 

De indringende 2Doc Kort uit 2017 van de Koerdisch-Nederlandse filmmaker Reber Dosky brengt ons terug naar een beslissende fase van de strijd tegen IS. De camera staat letterlijk midden in het gevecht dat de Koerden met steun van de VS voerden. We zien vooral hoe vrouwen een beslissende rol speelden in de slag. Met aan het hoofd hun commandant Meryem. De gewonden en doden achterlatend trekken ze aan het eind van de korte documentaire verder, op naar een volgende slag.

Radio Kobanî

Eerder maakte filmmaker Reber Dosky de film 'Radio Kobanî': het verhaal van de jonge Koerdische verslaggeefster Dilovan. Na de bevrijdingsstrijd tegen IS begint ze in 2014 tussen de ruïnes van haar stad Kobanî een radiostation.

Meer Reber Dosky