Een film van Mahmoud Kaabour

Uitgezonden zondag 4 april 2021

Het was de zwaarste niet-nucleaire explosie ooit die op 4 augustus 2020 grote delen van Beiroet verwoestte. Nu, meer dan acht maanden later, is er weinig tot niets gebeurd, de getroffen wijken liggen onveranderd in puin. “Alsof een lichaam van steen verkracht is”, zegt Nicole Torbey in de videobrief van de Libanese regisseur Mahmoud Kaabour waarin hij haar, haar man en dochter in de maanden na de klap volgt in hun pogingen hun leven weer op orde te brengen. 

Nicole met haar man Naji en dochter Yasmina.

Naji na de ontploffing in het ziekenhuis.

Nicole was net zoals haar dochter Yasmina niet thuis toen het depot in de haven van Beiroet ontplofte. Haar man Naji wel. Nicole trof hem in kritieke toestand aan in hun verwoeste huis.  Hij overleeft, maar van de robuuste fitnessleraar is niet veel meer over, voor zich uit starend op het balkon van het hotel waar de familie toevlucht heeft genomen, naast zijn dochter televisiekijkend.  

Permanent op haar hoede voor corrupte ambtenaren en met op de achtergrond de groeiende wanhoop en de oplaaiende protesten tegen de regering van de inwoners van Beiroet probeert Nicole hun huis weer enigszins bewoonbaar te maken. Steun vindt ze nergens, zoals niemand in Beiroet. “Arm of rijk, we zijn allemaal bedelaars geworden”, constateert ze bitter, "bedelaars van de NGO's".

Nicole

Deze documentaire maakt deel uit van 2Doc Kort, een serie korte actuele documentaires van HUMAN en Deep Focus Webdocs voor NPO 2, NPO 2 Extra en NPO Start.