Een film van Sakir Khader en Nafri Bernois

"Je spreekt met de smokkelaar. Wat kan ik voor je doen?"

Eenzaam zit de Syrische vluchteling Fadi in zijn kamer in Duitse Emsdetten, niet ver van de grens tussen Noordrijn-Westfalen en Twente. Hij belt met de mensensmokkelaars die hem een paar jaar geleden de Turks-Griekse grens overbrachten. 2Doc Kort: Fadi neemt de weg terug toont de onzekere reis van Fadi, terug naar zijn gezin in Syrië.

Fadi hoopte binnen maximaal een jaar met zijn vrouw en jonge kinderen herenigd te zijn. Maar jaren na zijn vlucht is hierop nog steeds geen enkel zicht. Hij neemt een besluit. Hij legt contact met de mensensmokkelaars om hem de Turks-Griekse grens over te brengen. Nu in tegengestelde richting.

"Wir schaffen das". 31 augustus a.s. is het vijf jaar geleden dat Angela Merkel deze legendarische woorden sprak te midden van de toen onoverzichtelijke migratiecrisis. Honderdduizenden vluchtelingen, vooral uit Syrië, zijn sindsdien toegelaten in Duitsland. Maar ook in Duitsland is de regelgeving steeds strenger geworden, vooral als het om gezinshereniging gaat.

Filmmakers Sakir Khader en Nafri Bernois volgen hem tijdens zijn laatste dagen in Duitsland en zijn 'terugvlucht'. Wasmachine, scheerapparaat, kleren, wifi-abonnement, al zijn bezittingen geeft hij gratis weg aan jonge Somalische nieuwkomers. Via zijn telefoongesprekken krijgen we een zeldzaam inkijkje in de werkwijze van de smokkelaars. Nooit is hij ervan verzekerd of ze hem niet bedriegen. Toch reist hij naar Griekenland, naar Thessaloniki, dan in een nachtelijke busrit naar de grensplaats Lavara, en vervolgens te voet door akkers en bossen met een steeds grotere groep volwassenen en kinderen richting Evros, de grensrivier met Turkije. 

Het mist als ze ’s ochtends vroeg aankomen. De overkant is nauwelijks te zien. Er wordt geen woord gezegd, de spanning is op de gezichten te lezen. Komen de smokkelaars? 

Fadi neemt de weg terug maakt deel uit van 2Doc kort, een serie korte actuele documentaires van HUMAN en Deep Focus Webdocs voor NPO 2, NPO 2 Extra en NPO Start.