Een film van Ilja Willems

Dinsdag 7 september, 21:10 - NPO 2

Tijdens de lockdown waren ze er ineens. Tientallen kleurig beschilderde community fridges, buurtkoelkasten, in de straten van New York. Buurtgenoten en winkeliers stoppen erin wat ze overhebben. Daklozen, werklozen en anderen die de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen, pakken eruit wat ze nodig hebben.

Inmiddels zijn de buurtkoelkasten een heuse beweging aan het worden. In de videobrief van regisseur Ilja Willems vertelt Kymme Williams-Davis, eigenares van een kleine winkel en een van de eersten die een koelkast op straat zette, over hoe de koelkasten tijdens de lockdown in het straatbeeld verschenen. Voor haar symboliseren ze de veerkracht van New Yorkers en ze geven haar de hoop dat New York zich, net zoals na 9/11, ook uit deze crisis zal weten te redden: “New York ain’t dead.”

Over 2Doc Kort

Wat betekent het grote, dagelijkse nieuws voor mensen in de praktijk? Filmmakers van overal vertellen in een minuut of tien hoe een belangrijke ontwikkeling in de wereld haar of hem persoonlijk raakt. Als een videobrief over crises en hoop van de maker aan de kijker. 2Doc Kort is een serie korte actuele documentaires van HUMAN en Deep Focus Webdocs voor NPO 2, NPO 2 Extra en NPO Start.