Een videobrief van de internationaal vermaarde Syrische fotograaf Issa Touma.

Uitzending di. 15 febr., 23:17 uur - NPO 2

Aan hoe de oude stad van Aleppo eruit zag voor de verwoestende burgeroorlog hebben de jonge vrienden Eva, Sarah en Abd vage herinneringen. Ze dwalen door de ruïnes van wat ooit de wereldberoemde citadel was. Een onontplofte bom is gemakkelijk gevonden. Nu, na de oorlog en met hun studie afgerond weten ze niet hoe de religieuze tradities en opvattingen waarmee ze opgevoed zijn te rijmen met wat ze in het dagelijks leven zien. Ze zoeken steun bij elkaar, praten elkaar moed in bij hun strijd om los te komen van hun ouders.  

Sarah en Abd  zoeken uiteindelijk hun toekomst niet in Aleppo. Ze vertrekken om elders een nieuw leven op te bouwen. Eva blijft achter, zij probeert simpele dromen waar te maken. De eerste is leren fietsen. Meisjes die fietsen zijn een zeldzaamheid in Aleppo. “Voor mij hebben deze meisjes de moed van de helden uit de legendes”, zegt ze als ze nerveus zich voor het eerst met haar fiets op straat waagt.

Sarah, Eva en Abd

De 2Doc Kort Jong in Aleppo is een videobrief van de internationaal vermaarde Syrische fotograaf Issa Touma. Tijdens de burgeroorlog filmde hij in Aleppo zijn straat. Met 9 Days- from my window won hij samen met de Nederlandse filmmakers Thomas Vroege en Floor van der Meulen bij de European Film Awards 2016 de prijs voor de beste korte documentaire. Voor HUMAN werkte hij met Thomas Vroege samen voor de lange documentaire A Stranger Came To Town, die in 2017 in premiere ging op IDFA.

Over de 2Doc Kort videobrieven

Wat betekent het grote, dagelijkse nieuws voor mensen in de praktijk? Filmmakers van overal vertellen in een minuut of tien hoe een belangrijke ontwikkeling in de wereld haar of hem persoonlijk raakt. Als een videobrief over crises en hoop van de maker aan de kijker. 2Doc Kort is een serie korte actuele documentaires van HUMAN en Deep Focus Webdocs voor NPO 2, NPO 2 Extra en NPO Start.