In Brief aan de Paus doen de dove ex-leerlingen van het Antonio Provolo Instituut in Verona hun schrijnende verhaal, en laten ze zien dat ze het niet meer pikken.

Katholieke priesters krijgen meer dan 40 jaar cel voor misbruik dove kinderen

26 november 2019

Twee priesters zijn in Argentinië veroordeeld tot 45 en 42 jaar cel voor het seksueel misbruiken van dove kinderen. In Italië werd een van deze priesters, Nicola Corradi, al beschuldigd van seksueel misbruik op het Antonio Provolo Instituut in Verona. De slachtoffers schreven een brief aan de Paus: laat de 24 priesters die ons misbruikten alstublieft gestraft worden. Geen van de zaken kwam in Italië voor de rechter.

Begin 2019 - het was vanzelfsprekend overal in het nieuws - confereerden de kerkleiders in Het Vaticaan over de olievlek van misbruikschandalen die zich over de kerk verspreidt. Zero tolerance was het toverwoord. Er wordt niets meer geduld, niets meer onder het vloerkleed geveegd.

Steeds als je denkt, het kan niet erger, blijkt het nog pijnlijker te kunnen. Vorige week reisde een groep doven uit Verona en omgeving naar Het Vaticaan. Van alle leeftijden. Wat hen bindt is dat ze allemaal leerling zijn geweest van het door nonnen en priesters gedreven plaatselijke Provolo Instituut voor dove kinderen. En dat ze allemaal stelselmatig seksueel zijn misbruikt door nonnen, door priesters, ook door de inmiddels overleden bisschop Carrao. Er wordt in Verona actie gevoerd wordt om hem zalig te verklaren. Ondanks de aanklachten tegen hem is de procedure nog steeds in volle gang. 

In Brief aan de Paus doen de dove ex-leerlingen hun schrijnende verhaal, en laten ze vooral zien dat ze het niet meer pikken. Ze lieten zich vorige week zien voor de Sint Pieter in Rome. Daar waren ze eerder al. Ze tonen een foto uit 2014 waarin ze de lange lijst met namen van misbruikers overhandigen aan de paus. Een antwoord is tot op de dag van vandaag niet gekomen. 

Zero tolerance? Of dat er van gaat komen is de grote vraag die boven (en in) Brief aan de Paus zweeft.

Meer 2Doc Kort