Zoektocht naar het verloren paradijs

In 2014 spoelt op het strand van Texel het levenloze lichaam aan van de 22-jarige Syrische vluchteling Mouaz al-Balkhi. Samen met een vriend had hij tevergeefs geprobeerd vanuit Calais naar Dover te zwemmen. Aan de andere kant van het water hoopte hij op een nieuw bestaan in Engeland. Welke gedachten dreven hem de zee in? Wat waren zijn dromen? En wat liet hij in Syrië achter?

Maalstroom is een zoektocht naar wat er in het hoofd van de jonge Syriër is omgegaan.

'Vierduizend kilometer verder. En ik hoor nog steeds het waterrad van Hama kraken. In een stad ouder dan onze herinnering.

Om antwoorden te vinden, verzamelde en onderzocht filmmaker Misja Pekel duizenden amateurvideo’s van Syriërs die voor en tijdens de oorlog zijn gemaakt. De verzamelde beelden worden in de film aaneengesmeed tot de gedachtewereld van één zwemmer. Het leidt tot een associatief web van herinneringen dat zich tijdens de fatale overtocht langzaam ontspint. Hoe dichter de zwemmer bij Engeland komt, hoe meer duidelijk wordt dat zijn gedroomde eindbestemming in het verleden ligt. 

Maalstroom is een found footage-film over de zoektocht naar het verloren paradijs. Een visuele reis door het Syrië dat alleen nog in herinneringen bestaat, ondersteund met teksten van de Syrisch-Palestijnse dichter Ghayath Almadhoun.

Regie en scenario: Misja Pekel
Regie-assistentie: Marleen van der Werf
Montage: Menno Otten
Producent: Selfmade Films

Ook interessant