Wanneer je jong bent en via hiphop op zoek naar wat je wil in het leven, moet je in China op je tellen passen.

In de metropool Chongqing proberen rappers uit te vinden wat wel en niet kan nu er nieuwe censuur is uitgevaardigd, die iedere vorm van improvisatie verbiedt. Zangeres Lady Duck leidt ons rond in de hiphop-wereld en bijbehorende undergroundcultuur van haar stad.

Eeuwenlang was de aan de Yangtze gelegen metropool Chongqing een inspiratie voor dichters en artiesten. Nu het de snelst groeiende en dichtstbevolkte stad van China is, is het staatstoezicht onontkoombaar. Onlangs werd de weergaloze bloei van hiphop-bands door de autoriteiten aan banden gelegd.

Hiphop-legende Ghostism: "Chongqing zal altijd hot zijn. Mensen denken dat wij de stad hebben gebouwd. Ik zie dat anders. Wij bouwden niet de stad, de stad bouwde ons."

Hun artistieke verzet tegen het gebrek aan vrijheid drukken de rappers uit met getatoeëerde lichamen en underground hiphop. Uitingen die door de overheid als subversief worden beschouwd. Ze voelen zich opgesloten in de onmetelijke stad.

'Ik wil gewoon over mijn eigen gevoelens schrijven. Dat is het enige wat er voor mij toe doet,' zegt hiphop-zangeres Lady Duck. Ze gidst ons door nachtelijk Chongqing en biedt zo een vervreemdende maar ook melancholieke blik op een jeugdcultuur die op haar tellen moet passen.

Trapped in the City of a Thousand Mountains ging tijdens IDFA in première. De film van regisseur David Verbeek is geselecteerd voor de IDFA Competition for Short Documentaries.

Trapped In The City Of A Thousand Mountains maakt deel uit van 2Doc Kort, een serie korte actuele documentaires van HUMAN en Deepfocus Webdocs voor NPO 2, NPO 2 Extra en NPO Start. Human.nl sprak Jos de Putter van Deepfocus over de webdocs van 2Doc Kort: 'Vertellen hoe het zit, is niet meer van deze tijd.'

David Verbeek bij Inside IDFA

Nederlandse documentaireliefhebbers gaan in het VPRO-programma Inside IDFA in gesprek met IDFA-regisseurs. FunX en 3FM-dj Sagid Carter gaat in deze aflevering in gesprek met cinematograaf David Verbeek die de documentaire Trapped in the city of a Thousand Mountains maakte.