Een film van Willy Sier

Dinsdag 25 mei, 21:12 - NPO 2

"Draag je masker op de wetenschappelijke manier. Vermijd te praten met mensen die je niet kent."

Overal spreken megafoons en spandoeken haar toe als Xu, een bescheiden jonge administratief medewerkster van een grote fabriek in Wuhan, de bakermat van het coronavirus, weer buiten de stad kan reizen. Het is Chinees Nieuwjaar en voor het eerst na de uitbraak van het virus zal Xu haar ouders weer in levende lijve zien.

Waar vroeger vlak voor Chinees Nieuwjaar de metro's, treinen en stations uitpuilden van zeeën mensen, is het er nu leger dan ooit. Reizen is toegestaan, maar het dwingende advies van de overheid om het vooral niet te doen wordt in China grotendeels opgevolgd. Testen is, als je toch op reis gaat, een verplichting, en waar je ook gaat word je geregistreerd en wordt je temperatuur opgenomen.

Xu en haar familie pakken ondanks alle toezicht en vermaningen de draad weer op alsof het afgelopen jaar er niet geweest is. Chinees Nieuwjaar vieren ze zoals altijd: er wordt gemahjongd, gekibbeld over welke ouder meer geld cadeau krijgt en vooral gekookt en gegeten. Xu, een vrouw zoals er in China miljoenen zijn, filmt met haar mobiele telefoon de familietaferelen. Zo biedt ze ons een inkijkje in het versoepelen op z'n Chinees, nu het 'gewone' leven, net als hier, zijn eerste stappen waagt.

Wuhan versoepeld is een videobrief van Willy Sier, samengesteld uit de opnames van Xu. Eerder werkten zij vorig jaar samen voor de 2Doc Kort: Fijn Weekend in Wuhan, over de eerste dagen na de rigoureuze lockdown van Wuhan.

Over 2Doc Kort

Wat betekent het grote, dagelijkse nieuws voor mensen in de praktijk? Filmmakers van overal vertellen in een minuut of tien hoe een belangrijke ontwikkeling in de wereld haar of hem persoonlijk raakt. Als een videobrief over crises en hoop van de maker aan de kijker. 2Doc Kort is een serie korte actuele documentaires van HUMAN en Deep Focus Webdocs voor NPO 2, NPO 2 Extra en NPO Start.

Meer 2Doc Kort over corona