In de afgelopen 15 jaar is het aantal arbeidsmigranten in Nederland verviervoudigd. De verwachting is dat dit aantal de komende jaren zal blijven stijgen.

21 december | 24:19 uur | NPO 2

Veel van hen zijn hier voor een korte periode, en leven een leven ver verwijderd van de Nederlandse samenleving. Ze doen het werk dat maar weinig Nederlanders willen doen of zien, maar wel hard nodig is om onze veeleisende maatschappij draaiende te houden. Regisseur Sophie Kalker maakte een film over Daria, een Poolse arbeidsmigrant. Zij is een van velen die, vooral 's nachts, pakketten met bestelde kleren sorteert in een groot distributiecentrum.

Daria woont en werkt in een Poolse enclave op een industrieterrein in Venray. Veel van de arbeidsmigranten wonen in speciaal voor hen geplaatste vakantiehuisjes of grote 'Polen hotels' in de buurt van hun werk. Helaas wonen er ook veel arbeidsmigranten tot wel 200 kilometer van hun werk, in beschimmelde bergingen of in het ergste geval op straat. Daria woont op dit moment in een klein vakantiehuisje samen met vier vreemden. Ze moet elke dag werken, waarvan vaak in de nacht. Onderdeel van de Nederlandse maatschappij voelt ze zich niet.

De 2Doc Kort: Dla Deborki (voor Deborah) belicht de schaduwkant van de 24-uurs maatschappij met de eenzaamheid en vervreemding die hiermee gepaard gaat. Het biedt een confronterende inkijk in de menselijkheid achter ons gerobotiseerde systeem. 

Over de regisseur

Documentairemaker en antropoloog Sophie Kalker werkt met een grote liefde voor mensen en hun verhalen, die vaak grotere sociaal-maatschappelijke vraagstukken kunnen aankaarten. Ze studeerde Visuele Antropologie aan de UvA en het Goldsmith's College in Londen. Tijdens haar studie maakte ze de film The Juggler. Over het Zuid-Afrikaanse Sisonke Social Circus, dat kinderen uit verschillende bevolkingsgroepen bij elkaar brengt om hun verschillen te overbruggen. Daarna maakte ze de documentaire Mist, over de hedendaagse beleving van het trauma dat topturnsters hebben overgehouden aan de stelselmatige mishandeling tijdens hun turncarrière, en hun strijd om erkenning.

Over 2Doc Kort

Dla Deborki (voor Deborah) is onderdeel van reeks korte documentaires van HUMAN voor NPO 2 en NPO Start. Met deze films, die zich bevinden op het snijvlak van journalistiek en documentaire, gaan de makers op zoek naar verhalen die zich afspelen in de haarvaten van de Nederlandse samenleving.