Nu Turkije de Syrische vluchtelingen in haar land inzet als chantagemiddel tegenover Europa, dreigen Syriërs opnieuw het kind van de rekening te worden. In deze 2Doc Kort toont regisseur Sakir Khader de schrijnende situatie voor de jonge Hussein en geeft daarmee de situaties voor tienduizenden Syrische families een gezicht.

Hussein Bilal is twaalf jaar en kostwinner voor het gezin waarmee hij vanuit Syrië naar Turkije vluchtte. In de film Hussein, het Kind van de Rekening toont filmmaker Sakir Khader hoe kindvluchtelingen elke dag proberen te overleven.

Het verhaal van de uit Syrië gevluchte Hussein wordt verteld vanuit een metaalfabriek in de Turkse grensstad Gaziantep. Met zijn vader, moeder en twee zusjes vluchtte Hussein uit Aleppo. Ze kwamen door Turkse grenspolitiek niet verder dan de grensplaats Gaziantep, waar ze wonen in een betonnen optrekje.

Omdat zijn vader door zijn verwondingen niet kan werken, brengt Hussein brood op de plank. Hij heeft al verschillende baantjes achter de rug: bij een bakker, in een textielfabriek en nu maakt hij mallen voor schoenen. Dat betekent werken in het stof, slijptollen en handen in gipsbakken, voor 160 lira (ongeveer veertig euro) per week.

Sakir Khader

De Nederlands-Palestijnse journalist en filmmaker Sakir Khader was met fotografe Cigdem Yuksel verschillende malen in de Turks-Syrische grensstreek. Daar maakten ze onder moeilijke omstandigheden meerdere opnames van kinderarbeid. Uit dat materiaal en de foto’s van Cigdem Yuksel maakte Khader met editor Stefan Kamp de documentaire 'Hussein, het kind van de rekening', die ons een dag uit het leven van Hussein toont. 

Meer 2Doc Kort