2Doc Kort

Krapte op de huizenmarkt in Nederland, droogte in Kaapstad of censuur in China: wat betekenen deze headlines eigenlijk voor mensen in de praktijk?

Deze reeks met aansprekende verhalen van filmmakers bieden je in korte tijd een nieuw perspectief op wat er zich in hun samenleving afspeelt. Zij tonen de verhalen achter het nieuws, voorbij de hypes en vanuit hun persoonlijke ervaring.

Kijk hieronder alle persoonlijke videobrieven van makers uit de hele wereld, gebundeld in thema's. Of bekijk korte films op het snijvlak van journalistiek en documentaire van Nederlandse bodem.

2Doc Kort NL

Korte documentaires van makers met een eigen stem. Met deze films, die zich bevinden op het snijvlak van journalistiek en documentaire, gaan de makers op zoek naar verhalen die zich afspelen in de haarvaten van de Nederlandse samenleving.

→ Eindredacteur Reijer Zwaan: 'Door de persoonlijke blik van de maker kan je op een andere manier naar een onderwerp kijken.'

Videobrieven

Filmmakers uit de hele wereld sturen je een persoonlijke videobrief over hoe een belangrijke wereldwijde ontwikkeling in hun alledaagse werkelijkheid landt, over moed, veerkracht, en hoe je te weer te stellen tegen het altijd dreigende gevoel van machteloosheid. 

→ Producent Jos de Putter: 'Vertellen hoe het zit, is niet meer van deze tijd'

Strijd om vrijheid

Videobrieven over vrijheid en onderdrukking

Wat betekent het om de strijd aan te gaan voor je eigen vrijheid? Filmmakers tonen de strijd tegen onderdrukking in hun videobrieven. Hoe ziet het leven aan de frontlinies eruit?

Op de vlucht

Videobrieven over mensen op de vlucht

Wat zijn de verhalen van mensen die hun thuis hebben verlaten, wat de ervaringen van degenen die het voor hen opnemen?

Leven met het virus

Videobrieven over corona en andere infectieziekten

In korte tijd nam het coronavirus de hele wereld in zijn greep. Hoe zag het dagelijks leven tijdens de lockdowns eruit in verschillende delen van de wereld? Van Wuhan, waar het virus voor het eerst opdook, tot New York: deze videobrieven geven je een inzicht in het leven met corona - en andere infectieziekten.

De toekomst van de planeet

Videobrieven over de verstoorde relatie tussen mens en natuur

Hoe beïnvloedt de klimaatcrisis de levens van mensen op verschillende plekken van de wereld? Hoe wordt gestreden voor een duurzame toekomst?

Muziek als wapen

Videobrieven over muziek en protest

Van de Oegandese muzikant en politicus Bobi Wine tot rappers die in China dealen met censuur: hoe kan muziek ruimte scheppen voor mensen die leven in onderdrukking?

Ondertussen in...

Videobrieven over de naweeën van wereldnieuws

Hoe geven mensen hun leven weer vorm als het stof van een crisis, die wereldwijd het nieuws haalde, is neergedaald en de camera’s naar een volgende brandhaard vertrokken zijn?