Videobrieven over de verstoorde relatie tussen mens en natuur.

Wat betekent het om als mens te leven in een klimaat dat in crisis is? Videobrieven van over de hele wereld geven een inkijk in hoe de klimaatcrisis invloed heeft op de levens van mensen, en hoe ze strijden voor een duurzame toekomst.

Irma waar ben je?

Mexico

“Ik verdedig een bos.” Een eenvoudige zin, die hoogstwaarschijnlijk de Mexicaanse milieuactiviste Irma Galindo het leven heeft gekost. Ze was de spreekbuis van het inheemse verzet tegen de illegale houtkap in de staat Oaxaca. Ze werd voor het laatst gezien bij een metrostation in Mexico City, het enige dat sindsdien van haar rest is een dagboek.

→ Lees meer over de videobrief van Romain Champalaune

Fossiele Handel

Zwitserland / Tsjaad / Colombia

Olie, gas, graan. Vooral sinds de oorlog in Oekraïne zijn de prijzen van deze en andere grondstoffen door het dak gegaan. Tegelijkertijd maken handelaren en hun bedrijven grote winsten. Filmmaker Romain Champalaune sprak met deze handelaren én met de mensen op wie hun handelen effect heeft. "Hoewel Zwitserland nooit kolonies gehad heeft, is het één van de landen die het Globale Zuiden het meest uitgebuit heeft."

→ Lees meer over de videobrief van Romain Champalaune

Het Einde van het Grasperk

VS

In Las Vegas, midden in de woestijn van Amerika's droogste staat Nevada, is het tekort aan water alarmerend. Belangrijke oorzaak: het gekoesterde groene gras langs de straten, rond de huizen. Aan landschapsarchitect Curtis de taak zijn stadgenoten te overtuigen van een leven zonder gras.

→ Lees meer over de videobrief van Ilja Willems

Schone Bergen

Nepal

De foto van bergbeklimmer Nirma Purja, van toeristen die in de rij staan om de top van de Mount Everest te bereiken, ging de hele wereld over. Inmiddels is die stroom aan toeristen door de coronacrisis afgenomen, en daarmee valt een groot deel van het levensonderhoud van de Sherpa’s weg. Is het een straf van de goden, vraagt berggids Jangmu Sherpa zich af, voor alle rommel die de toeristen op de berg achterlaten?

→ Lees meer over de videobrief van Geertjan Lassche

→ Interview met de maker: 'Klimmers maken al decennia gebruik en misbruik van Sherpa's'

De Bestuivers

VS

Keith Roberts is bijenhouder in Californië. Hij verhuurt zijn bijen aan boeren om hun fruitbomen te bestuiven. Terwijl zijn bijenvolken worden bedreigd door pesticiden breekt op het hoogtepunt van het bestuivingsseizoen de coronapandemie uit. Keith spreekt zijn hoop uit dat deze confrontatie met onze verstoorde relatie tot de natuur mensen tot inzicht brengt.

→ Lees meer over de videobrief van Eline Jongsma en Kel O’Neill

Wij zijn de Rivier

Nieuw-Zeeland

De Whanganui rivier is de eerste rivier die de juridische status van een rechtspersoon werd verleend. Deze erkenning betekent veel voor de Maori in Nieuw Zeeland, die 150 jaar lang een strijd hebben geleverd om de natuur te beschermen. Ned Tapa is een voorvechter van de Maori taal en cultuur en legt uit welke betekenis de rivier heeft. "Als de rivier gezond is, dan zijn de mensen gezond."

→ Lees meer over de videobrief van Petr Lom

Het Einde van de Olijfboom?

Italië

De bacterie Xylella Fastidiosa, een van de meest gevaarlijke plantenbacteriën ter wereld, dook het eerst op in de olijfgaarden van het Italiaanse Apulië. Meer dan een miljoen vaak eeuwenoude olijfbomen stierven door toedoen van de bacterie. 230.000 hectares werden uit voorzorg gekapt.  'Olijfbomenpest' werd de naam van de ziekte die ervoor zorgt dat de bomen geen water meer kunnen opnemen, uitdrogen en sterven. De Italiaanse filmmaker Stefano Cattini terug naar waar het allemaal begon, Apulië, Zuid-Italië.

→ Lees meer over de videobrief van Stefano Cattini

Paradijs in Vlammen

VS

Filmmakers Kel O'Neill en Eline Jongsma wonen met hun twee jonge kinderen vlak bij Butte County, Californië. Hier woedde in november 2018 de grootste brand uit de recente Amerikaanse geschiedenis. 10.000 huizen brandden af, 86 mensen vonden de dood. Het stadje met de nu wrange naam Paradise verdween zo goed als van de aardbodem.

→ Lees meer over de videobrief van Kel O'Neill en Eline Jongsma

Aanval op de Amazone

Brazilië

Journalist Elaíze Farias ziet met lede ogen aan hoe haar Amazone-gebied al jarenlang het nieuws beheerst. Het grootse regenwoud ter wereld, is van groot belang om de klimaatcrisis beperkt te houden. Maar de Braziliaanse president Bolsonaro wil het gebied graag exploiteren, en moedigt ontbossing aan. Indianenleiders die het woud willen beschermen, worden vermoord. 

→ Lees meer over de videobrief van Elizabeth Salgado

Fastidiosa

Italië

De Zuid-Italiaanse olijfboom is ziek. De bacterie Xylella fastidiosa is de boosdoener.  Wetenschappers kunnen de bacterie niet stuiten en worden bovendien bedreigd door lokale autoriteiten. De Italiaanse filmmaker Stefano Cattini toont hoe wantrouwen, complottheorieën en onbegrip de dringende oplossing van een ecologische ramp in de weg staan.

→ Lees meer over de videobrief van Stefano Cattini

Rivier des Doods

Brazilië

Na een damdoorbraak stroomde een enorme hoeveelheid giftige modder de Rio Doce in. De ‘rivier des doods’ wordt hij genoemd, vol arsenicum, zink, lood, kwik en mangaan. Het gif doodt alles op zijn weg, een weg die uitmondt bij de grootste broedplaats van zeedieren in de Atlantische Oceaan. Filmmaakster Elizabeth Salgado zwom als tiener in de rivier. Ze volgt de rivier des doods tot aan de oceaan.

→ Lees meer over de videobrief van Elizabeth Salgado

Geef ons ons Dagelijks Water

Brazilië

Het drinkwater van de grootste stad van Brazilië is op. De politiek heeft geld in prestigeprojecten gestoken, de primaire levensbehoeften vergetend. En zo staarde gastcorrespondent Elizabeth Salgado opeens naar een kraan waar geen water meer uitkwam. In de film die ze voor ons maakte, gaat ze op zoek naar de bron van de schaarste.

→ Lees meer over de videobrief van Eliabeth Salgado

Het Griekse Alternatief

Griekenland

In Griekenland brak in 2010 een financiële crisis uit, zo groot dat het land gered moest worden door leningen van in totaal 273,7 miljard euro. Op het eiland Euboea in Midden-Griekenland ging een groep jongeren op zoek naar een oplossing. Ze namen afscheid van de bestaande systemen, die hun land en generatie in hun ogen ruïneerde en begonnen een eco-gemeenschap.

→ Lees meer over de videobrief van Nikolia Apostolou

Leven zonder Water

Zuid-Afrika

Begin 2018 kwam het stadsbestuur van Kaapstad, Zuid-Afrika, met alarmerend nieuws. We naderen de dag dat de stad met vier miljoen inwoners ‘droogvalt’. Die dag wordt door bevolking en bestuur ‘Day Zero’ genoemd, omdat niemand weet hoe het leven dan verder moet. Leven zonder Water is een cinematografische overpeinzing over een bestaan waarin het broeikaseffect van alle kanten lijkt te komen.

→ Lees meer over de videobrief van Khalo Matabane

Frozen Zoo

Dierenrijk

Het was 19 maart 2018 schokkend nieuws. In het wildpark Ol Pajeta in Kenia overleed Sudan, de laatste mannelijke noordelijke witte neushoorn. Wetenschappers Jeanne Loring en Oliver Ryder onderzoeken hoe van lang geleden ingevroren huidcellen van dieren via stamceltechnologie 'nieuwe dieren’ tot leven te wekken. Ze zijn erg optimistisch over de toekomst: de aarde zal opnieuw kunnen worden bevolkt door reeds lang uitgestorven soorten, om te beginnen met de noordelijke witte neushoorn.

→ Lees meer over de videobrief van Eline Jongsma en Kel O’Neill