Videobrieven over muziek en protest.

Van de Oegandese muzikant en politicus Bobi Wine tot rappers die in China dealen met censuur: deze videobrieven tonen verhalen van verzet verpakt in muziek. Op welke manier geven de artistieke uitingen ruimte aan mensen die leven in onderdrukking?

Terug naar Oekraïne

Oekraïne

Toen op 24 februari 2022 de oorlog uitbrak was Alyona Alyona net aan haar grote toernee begonnen, een hoogtepunt in haar muzikale leven tot dan toe. Ze twijfelde wat te doen. Terug? Optreden? Ze kiest voor optreden. Muziek is haar wapen. Als haar toernee erop zit, volgt regisseur Elizabeth Salgado haar in de treinreis terug naar Oekraïne, van Warschau via Kyiv naar Kapitanivka, het dorp van haar ouders.

→ Lees meer over de videobrief van Elizabeth Salgado

Naja's Mooiste Dans

Georgië

De nachtclub van Naja is een veilige haven voor de LHBTQ-gemeenschap in Georgië. Totdat de politie een gewelddadige inval doet. Uit protest gaan duizenden inwoners de straat, waardoor de straten van Tblisi in één grote dansvloer veranderen.

→ Lees meer over de videobrief van Jan Beddegenoodts

Dansend Teheran

Iran

Maedeh Hojabri werd gearresteerd omdat ze filmpjes waarin ze danst op Instagram plaatste. Dansen, zeker zonder hoofddoek, wordt in de Islamitische Republiek Iran beschouwd als ondermijnend gedrag. Als journalist en activist Masih Alinejad aandacht besteed aan het verhaal, ontstaat er een massale revolte.

→ Lees meer over de videobrief van Shoresh Kalantari

Dansend Teheran

Trapped in the City of a Thousand Mountains

China

In de Chinese stad Chongqing proberen rappers uit te vinden wat wel en niet kan nu er nieuwe censuur is uitgevaardigd, die iedere vorm van improvisatie verbiedt. Zangeres Lady Duck leidt ons rond in de hiphop-wereld en bijbehorende undergroundcultuur van haar stad. "In China weet je nooit precies wat er verboden is. Dat is een hele slimme tactiek, zo is iedereen op zijn hoede."

→ Lees meer over de videobrief van David Verbeek

Trapped in the city of a thousand mountains