Korte documentaires uit Nederland.

Korte documentaires van makers met een eigen stem. Met deze films, die zich bevinden op het snijvlak van journalistiek en documentaire, gaan de makers op zoek naar verhalen die zich afspelen in de haarvaten van de Nederlandse samenleving.

Vrouw en Recht

Een film van Faydim Ramshe

Ayse, Blenda, Imane en Rachèl zetten vrijwillig hun tijd en expertise in om andere vrouwen juridisch advies te geven. In de Vrouwenrechtswinkel in Amsterdam Nieuw-West komen verschillende vraagstukken voorbij: van vragen over salaris tot zorgen over huiselijk geweld en zelfs angsten voor eerwraak. De film laat zien hoe deze plek een steun biedt voor vrouwen in nood. Een intiem portret van sisterhood, solidariteit en emancipatie.

→ Lees meer over de 2Doc Kort

Woensdag 6 december om 23:20 uur op NPO 2

De stad, het Standbeeld en het Slavernijverleden

Een film van Marlou van den Berge

De havenstad Hoorn speelde in het Nederlandse slavernijverleden een hoofdrol. Nu de feiten over die tijd beschreven staan in een onderzoeksrapport, is de vraag hoe de stad en de inwoners om moeten gaan met de beladen geschiedenis. Met een speciale dialoogavond over het slavernijverleden hoopt de gemeente de verdeeldheid in de stad rond het thema te kunnen overbruggen. Is het in tijden van polarisatie nog mogelijk om voorbij tegenstellingen te komen?

→ Lees meer over de 2Doc Kort

955 Dagen

Een film van Sakir Khader

De Syrische oorlogsvluchteling Maher is 21 als hij in 2015 naar Nederland komt. Twee jaar later wordt hij in Bergen op Zoom door een arrestatieteam van zijn bed gelicht. Verdenking: lidmaatschap van een terroristische organisatie. 955 dagen zit Maher vast op de terroristenafdeling van de gevangenis in Vught en Rotterdam – totdat de rechter hem in hoger beroep vrijspreekt. Wat betekent het als je onterecht beschuldigd wordt een terrorist te zijn?

→ Lees meer over de 2Doc Kort

Ik ben hier voor het Dier

Een film van Walter Stokman

Al jaren wordt er in Nederland gedebatteerd over de vraag of mensen die hun huisdier verwaarlozen of mishandelen een verbod op het houden van dieren moeten kunnen krijgen. Onlangs heeft de Eerste Kamer ingestemd met een wetsvoorstel dat zo’n ‘houdverbod' mogelijk maakt. Maar wat gaat dit betekenen in de praktijk? Op pad met de Inspectie is regisseur Walter Stokman getuige van wat er speelt achter de voordeur van deze huisdier-eigenaren.

→ Lees meer over de 2Doc Kort

Russische Woorden

Een film van Aliona van der Horst

In de 2Doc Kort: Russische Woorden onderzoekt de half Russische filmmaker Aliona van der Horst een verborgen laag van de oorlog. Ze vraagt zich af wat er met haar Russische taal is gebeurd sinds Rusland Oekraïne is binnengevallen. Om antwoorden te vinden telefoneert ze met haar vrienden uit Rusland en Oekraïne. Van wie is die taal? Hoe voelt die taal? Geven we die taal nu zomaar aan de vijand, aan Poetin?

→ Lees meer over de 2Doc Kort

Zaterdag 7 januari om 22:00 uur op NPO 2

Dla Deborki (voor Deborah)

Een film van Sophie Kalker

Sinds 2007 is het aantal arbeidsmigranten in Nederland verviervoudigd en de verwachting is dat dit aantal de komende jaren zal blijven stijgen. Veel van hen zijn hier voor een korte periode en leven een leven ver verwijderd van de Nederlandse samenleving. Arbeidsmigrant Daria werkt in de pakketindustrie en woont in een Poolse enclave op een industrieterrein in Venray. Een confronterende kijk in de menselijkheid achter ons gerobotiseerde systeem.

→ Lees meer over de 2Doc Kort

Boven Verwachting

Een film van Eva van Pelt

Steeds meer studenten kampen met angstklachten en depressie die voortkomen uit een extreme druk om te presteren. Huisarts Nanny van den Braken, die praktijk houdt in studentenstad Leiden, krijgt deze jongeren aan de lopende band op haar spreekuur en doet onderzoek naar de oorzaken. In Boven Verwachting strijkt Eva van Pelt neer bij de openhartige gesprekken in de spreekkamer waar de omvang van hun angstgevoelens gestalte krijgt. 

→ Lees meer over de 2Doc Kort

Tandzorgen

Een film van Marcel Ouddeken

Welke gevolgen heeft gebrekkige tandzorg in het dagelijks leven? Didi Landman is straattandarts in Rotterdam en behandelt een middag per week, geheel belangeloos, daklozen en mensen die het geld niet hebben voor een tandartsbehandeling. Landman vecht ervoor de tandzorg weer in het basispakket te krijgen.

→ Lees meer over de 2Doc Kort

Luc

Een film van Tim Bary

Lucas (15) loopt weg uit een gesloten jeugdzorginstelling in Amsterdam en slaat op de vlucht. Voor hij terugkeert, gaat hij samen met regisseur Tim Bary langs een aantal plekken en mensen. Lucas is open over zijn frustraties en zijn hoop naar een vrij leven. Waar is er plek voor Lucas?

→ Lees meer over de 2Doc Kort

Eeuwig Kind

Een film Roshan Nejal

Ruim 850 duizend jongvolwassenen tussen 20 en 30 jaar oud wonen in Nederland nog bij hun ouders - vaak noodgedwongen. Regisseur Roshan Nejal (30 jaar) is één van hen. In de 2Doc Kort: Eeuwig Kind belicht Roshan zijn eigen situatie en die van lotgenoten. Kun je je wel als volwaardig mens ontwikkelen als je geen eigen woonplek hebt?

→ Lees meer over de 2Doc Kort

Beeldmacht

Een korte film van Juul Op den Kamp

Steeds vaker filmen burgers politieoptredens met hun mobiele telefoon. Omgekeerd filmt de politie diezelfde burgers met bodycams en drones. In de documentaire Beeldmacht onderzoekt regisseur Juul Op den Kamp waarom er wordt gefilmd en wat de gevolgen zijn voor de verhouding tussen burgers en politie. Dragen beeldopnamen bij aan transparantie en een gedeelde werkelijkheid of zorgen ze juist voor toenemend wantrouwen en polarisatie?

→ Lees meer over de 2Doc Kort