Filmmaker Faydim Ramshe portretteert de Vrouwenrechtswinkel in Amsterdam Nieuw-West. Een bijzondere plek waar vrouwen door vrouwen geholpen worden met een breed scala aan juridisch advies. Een intiem portret van sisterhood, solidariteit en emancipatie.

6 december | 23:20 uur | NPO 2

In september 2021 opende de eerste Vrouwenrechtswinkel in Amsterdam. Er bleken zoveel vrouwen met problemen aan te kloppen dat er inmiddels drie locaties in de hoofdstad zijn.

In de korte documentaire Vrouw en Recht wordt de kijker meegenomen naar de locatie in Amsterdam Nieuw-West. We zien Ayse, Blenda, Imane en Rachèl. Vier onvermoeibare vrouwen - voornamelijk studenten Rechtsgeleerdheid - die vrijwillig hun tijd en expertise inzetten om andere vrouwen juridisch advies te geven. Er komen verschillende vraagstukken voorbij: van vragen over salaris tot zorgen over huiselijk geweld en zelfs angsten voor eerwraak. De film laat zien hoe deze plek een steun biedt voor vrouwen in nood.

Over de regisseur

2Doc Kort: Vrouw en Recht is de derde korte film van de getalenteerde Iraans-Nederlandse filmmaker Faydim Ramshe. Na haar opleiding aan de Nederlandse Filmacademie maakte ze eerder de korte documentaire Yalda: de Langste Nacht (2021) en Gewoon Gezellig (2020). Faydim Ramshe won met haar nieuwste filmplan tijdens de 36ste editie van IDFA de NPO Documentaire Talent Award.

Over 2Doc Kort

Vrouw en Recht is onderdeel van reeks korte documentaires van HUMAN voor NPO 2 en NPO Start. Met deze films, die zich bevinden op het snijvlak van journalistiek en documentaire, gaan de makers op zoek naar verhalen die zich afspelen in de haarvaten van de Nederlandse samenleving. 

Kijk en luister verder