"We moeten niet vergeten: ze waren allemaal iemands geliefde, ondanks dat en hoe ze hier de grens overstaken... Iemands kind, iemands broer, iemands geliefde oom... En zo moeten ze behandeld worden.”

Donderdag 14 sept | 21:05 uur | NPO 2

Medisch onderzoeker Corinne Stern uit het grensstadje Laredo in Texas heeft het haar levenswerk gemaakt om onbekende immigranten uit Midden- en Zuid-Amerika, die stierven tijdens hun pogingen om illegaal de Mexicaans-Amerikaanse grens over te steken, te herenigen met hun families. Decennia lang werden lichamen van on-identificeerbare immigranten zonder verder onderzoek op het ‘paupersveld’ van de plaatselijke begraafplaatsen begraven.  

Als ware detectives gaan Stern en haar team nu op zoek naar aanknopingspunten om hun identiteit te achterhalen: tatoeages, gebitsgegevens, verborgen aanknopingspunten en eventueel DNA-onderzoek. De identiteitsbewijzen die de bordercrossers bij zich dragen zijn vaak vervalst of ontnomen door de mensensmokkelaars die hen de grens over hebben geleid. Regelmatig lukt het de puzzelstukjes zo bij elkaar te voegen dat de overledenen een waardige laatste rustplaats te krijgen in de nabijheid van hun familie.

Over 2Doc Kort

Wat betekent het grote, dagelijkse nieuws voor mensen in de praktijk? Filmmakers van overal vertellen in een minuut of tien hoe een belangrijke ontwikkeling in de wereld haar of hem persoonlijk raakt. Als een videobrief over crises en hoop van de maker aan de kijker. 2Doc Kort is een serie korte actuele documentaires van HUMAN en Deep Focus Webdocs voor NPO 2, NPO 2 Extra en NPO Start.