Videobrieven over mensen op de vlucht.

Het aantal vluchtelingen wereldwijd bereikt vandaag de dag steeds nieuwe records. Wat betekenen de politieke crises voor de mensen in de landen die het aangaat? Deze videobrieven tonen verhalen van mensen die hun thuis hebben verlaten, en van degenen die het voor hen opnemen.

Bordercross

Verenigde Staten / Mexico

Medisch onderzoeker Corinne Stern uit het grensstadje Laredo in Texas heeft het haar levenswerk gemaakt om overleden immigranten uit Midden- en Zuid-Amerika te herenigen met hun families. Van de mensen die stierven tijdens hun pogingen om illegaal de Mexicaans-Amerikaanse grens over te steken, is de identiteit vaak moeilijk te achterhalen. Stern en haar collega's gaan als detectives op zoek naar aanknopingspunten.

→ Lees meer over de videobrief van Ilja WIllems

Opvang Sint-Petersburg

Rusland

Svetlana - haar achternaam wil ze niet noemen - is een van de bijna 9000 vrijwilligers die in Sint-Petersburg Oekraïense vluchtelingen opvangt. In haar videobrief Opvang Sint-Petersburg biedt zij een inkijk in een ander Rusland dan het Kremlin voorspiegelt. In het diepste geheim en met gevaar voor eigen leven helpt ze mannen, vrouwen en kinderen om te overleven in het land, en om het te ontvluchten.

→ Lees meer over de videobrief van Anna Rudikova

De Muze van Moira

Griekenland

"Ik dacht dat we aan een crisis waren ontsnapt, maar hier wordt onze komst als een crisis gezien." De Afghaanse vluchtelinge Parwana Amiri (17) draagt in een Griekse bibliotheek haar gedichten voor en vertelt haar verhaal, vastbesloten aan de onverschilligheid die zij om zich heen ziet te ontkomen.

→ Lees meer over de videobrief van Nicolia Apostolou

Parwana Amiri

De Zaak Lucano

Italië

In 2015 werd Domenico Lucano nog genoemd in de lijst van meest invloedrijke personen ter wereld, maar eind september 2021 kreeg hij een forse gevangenisstraf. De voormalig burgemeester van het Italiaanse Riace ving in zijn verlaten dorp vluchtelingen op. Aan wettelijke voorschriften liet hij zich weinig gelegen liggen. Zo betaalde hij de vluchtelingen uit met een eigen lokale munt. Hij werd veroordeeld voor het illegaal verstrekken van verblijfsvergunningen en het onrechtmatig besteden van overheidsgelden.

→ Lees meer over de videobrief van Christine Pawlata

Zonder Schoenen Overleef je niet

Italië

Het echtpaar Lorena en Gian Andrea komt dagelijks met hun rolkoffertje vol medicijnen naar een plantsoen in het Italiaanse Triëst. Voor de vluchtelingen die de beruchte Balkanroute overleefd hebben, staat de medemenselijkheid van het echtpaar in schril contrast met de martelingen van de grenspolitie.

→ Lees meer over de videobrief van Christine Pawlata

→ Interview met de maker 'Deze voeten tonen hoe mensenrechten worden geschonden in Europa'

Fadi neemt de Weg terug

Duitsland

Fadi hoopte binnen een jaar na zijn vlucht uit Syrië herenigd te worden met zijn vrouw en jonge kinderen, maar door de steeds strengere regelgeving in Duitsland is hierop nog geen enkel zicht. Hij legt contact met de mensensmokkelaars om hem de Turks-Griekse grens over te brengen. Nu in tegengestelde richting.

→ Lees meer over de videobrief van Sakir Khader en Nafri Bernois

Hussein, het Kind van de Rekening

Turkije

De twaalfjarige Hussein vluchtte met zijn vader, moeder en zusjes uit Aleppo. Omdat zijn vader door zijn verwondingen niet kan werken, is Hussein de kostwinner. De schrijnende situatie van Hussein geeft een gezicht aan de situaties van tienduizenden Syrische families in Turkije.

→ Lees meer over de videobrief van Sakir Khader

De Beschermengel van Edward Snowden

Hong Kong

Toen Edward Snowden na zijn schokkende onthullingen over de Amerikaanse inlichtingendiensten in 2013 moest vluchten, vond hij een onverwachte schuilplaats: bij Aziatische asielzoekers in Hongkong. Gek genoeg herkenden de asielzoekers iets van hem in zichzelf, en ze namen hem op in hun kleine gemeenschap. Maar nu dreigen zijzelf - niet geheel toevallig - uitgezet te worden.

→ Lees meer over de videobrief van Petr Lom

Overlopers

Noord- en Zuid-Korea

Elk jaar lopen honderden Noord-Koreanen over naar Zuid-Korea. Veelal worden ze in eerste instantie opgevangen in het vluchtelingencentrum Hanawon. Daar vertellen ze over de cultuurshock, die het leven in het kapitalistische Zuid-Korea voor hen betekent. Over de permanente verwarring waarin ze verkeren. Hoe moeten ze zich gedragen? Wat is done, wat is not done?

→ Lees meer over de videobrief van Romain Champalaune

Balling

Taiwan

Bei Ling is bang dat het dictatoriale China binnenkort het democratische Taiwan zal verstikken. Slenterend door de straten van Tapei verlangt de dichter en uitgever terug naar zijn thuisstad Beijng, waar hij niet meer welkom is. Zijn kritische gedichten werden China in 2000 een te grote doorn in het oog. Na een brute gevangenisstraf, werd hij verbannen naar het omstreden eiland Taiwan.

→ Lees meer over de videobrief van Prisca van der Mullen

Schipbreuk

Lampedusa / Italië

In 2013 vergingen twee schepen voor de kust van het Italiaanse eiland Lampedusa, 360 mensen verloren het leven. Abraham overleefde de ramp ternauwernood, na uren te hebben gezwommen. In de 2Doc Kort: Schipbreuk toont Morgan Knibbe de aankomst van de lichamen, en het mediacircus daaromheen.

→ Lees meer over de videobrief van Morgan Knibbe

Cedric: Brief aan de rechter

Frankrijk

Op een nacht ziet olijfboer Cédric Herrou (37) in de koplampen van zijn auto een gezin de weg oversteken. Hij neemt de familie mee naar zijn boerderij en biedt ze onderdak. In de winter van 2017 stond Herrou voor het gerecht in Nice. Hij had migranten, vooral uit Soedan en Eritrea over de Italiaans-Franse grens geholpen en opgevangen op zijn boerderij. Officieel heet dat 'hulp bij illegaal verblijf', in de volksmond spreekt men van 'solidariteitsdelinquenten'.

→ Lees meer over de videobrief van Christine Pawlata

Verliefd in Calais

Frankrijk

The Guardian schatte het aantal bewoners van het vluchtelingenkamp bij Calais tussen de 8.000 en 10.000. De gedroomde oversteek naar Engeland blijkt een illusie en de frustraties nemen toe. Regisseur Florez en zijn crew bezoeken het kamp meerdere malen. Hij legt het dagelijks leven vast, de frustratie, de wanhoop. In een klein, onmogelijk liefdesverhaal komt alles samen.

→ Lees meer over de videobrief van Guillermo Florez

Bericht van Hassan

Nederland

De Syrische Hassan komt na een maandenlange en onzekere reis in 2015 in Nederland terecht. Hij vluchtte voor het oorlogsgeweld uit de stad Hama, nabij het apocalyptische Homs. Met zijn gezin, dat is achtergebleven, heeft hij enkel contact via WhatsApp.

→ Lees meer over de videobrief van Jiska Rickels

De reis van Hassan

Vreemde Gasten

Nederland

In Nederland mogen mensen volgens een speciale regeling vluchtelingen met een tijdelijke status een thuis bieden, voor maximaal drie maanden. Hoe gaat dat in de praktijk? "Ik heb een Turks woordenboek hier liggen. En ik heb een kamer over. Dus ik dacht, nou, waarom niet?"

→ Lees meer over de videobrief van Eva van Pelt

Vreemde gasten

Camillo's vlucht

Colombia

Ruim zevenduizend voormalige FARC-strijders moeten hun weg in de Colombiaanse maatschappij terug zien te vinden. De guerrilla was voor Camilo Robledo 10 jaar lang een vlucht uit de uitzichtloosheid van de armoede. Dat anker van orde, duidelijkheid, regelmaat, kameraadschap is hij nu kwijt. En meer dan dat. Hij weet te veel. En daarom is hij nu echt op de vlucht, nu voor zijn voormalige kameraden, die een prijs op zijn hoofd gezet hebben. 

→ Lees meer over de videobrief van Alex Tieleman