De Syrische oorlogsvluchteling Maher is 21 als hij in 2015 naar Nederland komt. Twee jaar later wordt hij in Bergen op Zoom door een arrestatieteam van zijn bed gelicht. Verdenking: lidmaatschap van een terroristische organisatie. 955 dagen zit Maher vast op de terroristenafdeling van de gevangenis in Vught en Rotterdam – totdat de rechter hem in hoger beroep vrijspreekt. Wat betekent het als je onterecht beschuldigd wordt een terrorist te zijn?

22 oktober | 19:25 uur | NPO 2

In de documentaire 955 Dagen vertelt Maher voor het eerst zijn verhaal en gaat hij terug in de tijd: hoe kon één foto op Facebook zijn leven veranderen? De film is opgenomen in een kleine ruimte, waarbij Maher zijn tijd in gevangenschap herbeleeft en de gevolgen voor zijn leven nu voelbaar worden. In 955 Dagen laat regisseur Sakir Khader op indringende wijze zien wat de impact is van een label dat je nooit meer echt kwijtraakt en hoe het oordeel van anderen je kan laten twijfelen aan jezelf.

Over 2Doc Kort

955 Dagen is onderdeel van reeks korte documentaires van HUMAN voor NPO 2 en NPO Start. Met deze films, die zich bevinden op het snijvlak van journalistiek en documentaire, gaan de makers op zoek naar verhalen die zich afspelen in de haarvaten van de Nederlandse samenleving. 

Meer van Sakir Khader