Videobrieven over vrijheid en onderdrukking.

Wat betekent het om de strijd aan te gaan voor je eigen vrijheid? Filmmakers tonen de strijd tegen onderdrukking in hun videobrieven. Hoe ziet het leven aan de frontlinies eruit?

Lokaas voor Russen

Litouwen

Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak vroeg de Litouwse influencer Agne Kulitaite zich af of ze, naast het inzamelen van geld, niet meer kon doen om het conflict te stoppen. De dating-app Tinder bleek voor haar het oorlogswapen bij uitstek.

→ Lees meer over de videobrief van Agne Kulitaite

Ahmeds Kapotte Land

Afghanistan

De Afghaanse taxichauffeur Ahmed neemt filmmaker Sakir Khader mee naar 'zijn kapotte land', naar Wardak, de streek op het Afghaanse platteland waar hij opgroeide. Onttrokken aan het oog van de buitenwereld woedde hier de jarenlange strijd tussen de Taliban en vooral Amerikaanse troepen op zijn hevigst. Overlevenden vertellen hen verhalen over het geweld dat hen overkwam en over het verlies van zoveel dierbaren.

→ Lees meer over de videobrief van Sakir Khader

Wij bouwden de Stadions

Nepal / Qatar

Naar schatting kwamen 6.500 gastarbeiders om tijdens de bouw van de stadions voor het WK voetbal van 2022. Een onbekend aantal keerde ziek of gewond terug naar hun land van herkomst. Journalist Rudra Khadka zag hoe op het vliegveld van Kathmandu dode lichamen van de gastarbeiders werden binnengebracht. Buiten stonden rouwende familieleden en vrienden van de slachtoffers. Hij besloot de gastarbeiders een stem te geven en publiceert sindsdien hun levensverhalen.

→ Lees meer over de videobrief van Rudra Khadka

Niet mijn Moskou

Rusland

Vlak voor de invasie in Oekraïne reisde de Nederlands-Russische documentairemaker Masha Novikova naar Rusland. Om haar familie te bezoeken, oude bekenden te ontmoeten, voor een reünie van haar klasgenoten en voor de premiere van haar documentaire Kunstenaars van de Perestrojka tijdens het ArtDoc Festival in Moskou. In haar videobrief doet Novikova verbijsterd verslag van hoe Rusland, Moskou, in de maand dat zij er verbleef zo ingrijpend veranderde.

→ Lees meer over de videobrief van Masha Novikova

Jong in Aleppo

Syrië

Hoe de Syrische stad Aleppo er voor de oorlog uitzag, weten de jonge vrienden Eva, Sarah en Abd amper. In de videobrief van Issa Touma zien we hoe ze worstelen met de religieuze tradities en opvattingen waarmee ze zijn opgevoed, die niet te rijmen zijn met wat ze in het dagelijks leven zien. Ze zoeken steun bij elkaar, praten elkaar moed in bij hun strijd om los te komen van hun ouders. Tegen een achtergrond van verwoesting en ruïnes van wat ooit Aleppo was.

→ Lees meer over de videobrief van Issa Touma

Sad Film

Myanmar

Gemaskerd neemt de maker van Sad Film deel aan de betogingen tegen de militaire dictatuur in Myanmar. Op die bewuste 1 februari 2021 viel zijn droom in duigen. De staatsgreep van het leger maakte met geweld een einde aan tien jaar van fragiele pogingen om in Myanmar een democratie van de grond te krijgen. Doodsbang is de anonieme filmmaker nu, vooral ’s nachts als de stroom uitvalt en militairen schreeuwend en schietend door zijn buurt trekken.

→ Lees meer over de videobrief van een Myanmarese filmmaker

→ Interview met de makers: Zo voelt een leven zonder vrijheid

Om de veiligheid van de anonieme filmmaker te beschermen, is deze film niet online te zien.

Je Lichaam je wapen

Brazilië

In de Braziliaanse stad São Paulo strijdt het kunstenaarscollectief Mamba Negra voor gelijke rechten voor homo's, lesbiennes en transgender personen. Zij toveren zich om tot levende kunstwerken en creëren niet alleen eigen veilige plekken, maar gaan ook de straat op. Temidden van oplaaiend geweld tegen de LHBTIQ+ gemeenschap, gaan zij in de tegenaanval.

→ Lees meer over de videobrief van Elizabeth Salgado

Winter in Moskou

Rusland

Marina Litvinovich bezoekt demonstranten die na de arrestatie van Aleksej Navalny gevangen zijn gezet en doet online verslag hiervan. Ook bezocht ze tot voor kort Navalny zelf. Marina staat inmiddels op iedere Russische zwarte lijst en werd tijdens demonstraties in elkaar geslagen en gearresteerd. Toch gaat ze onverstoorbaar door.

→ Lees meer over de videobrief van Masha Novikova

Brief aan de Koning

België / Congo

Het lijkt klein, meer dan een tand is het niet. Maar het is het enige wat rest van de eerste premier van Congo, Patrice Lumumba, die in 1961 werd vermoord. Zijn tand werd een symbool voor de pijnlijke dekolonisatie van Congo. Zestig jaar na de moord richt Lumumba’s dochter Juliana zich tot de Belgische koning, geeft België de tand terug aan Congo?

→ Lees meer over de videobrief van Maren Merckx

Portlands Brandend Hart

VS

Het Black Lives Matter-protest in Portland begon vreedzaam, maar na de komst van de federale troepen raakte de stad in de maanden die volgden verzeild in een spiraal van geweld. Fotojournalist Beth Nakamura stond er bovenop. De 2Doc Kort: Portlands Brandend Hart toont hoe ze van lokale fotojournalist oorlogsverslaggever werd.

→ Lees meer over de videobrief van Eline Jongsma en Kel O'Neill

Aleksej Navalny: we hebben niets te verliezen

Rusland

Aleksej Navalny werd door zijn vergiftiging in een klap wereldnieuws. De Russische oppositieleider bereikte voor de aanslag miljoenen Russen met zijn programma via social media. 2Doc Kort: Aleksej Navalny, we hebben niets te verliezen is een compilatie van zijn videobrieven en biedt een inkijkje in het onderzoek naar de corruptie in Rusland en hoe Navalny wordt tegengewerkt.

→ Lees meer over de videobrief van Mascha Novikova

De Stem van Idlib

Syrië

De twintigjarige Abu Rakan vecht in Idlib tegen het regime van Assad. Sinds de terugtrekking van de Amerikaanse troepen eind 2019 zijn de gevechten in de regio in alle hevigheid toegenomen. In de negen jaar dat de oorlog in Syrië duurt, is in Idlib de grootste vluchtelingenstroom ooit bezig. Abu Rakan maakt daar geen deel van uit. "Mijn familie? Ik hoop hen in de hemel weer te zien."

→ Lees meer over de videobrief van Sakir Khader

De Burgerwacht tegen het Kartel

Mexico

In 2019 bereikte het dodental als gevolg van het drugs- en politiegeweld in Mexico met bijna honderd doden per dag een ongekende hoogte. Hoe verweren burgers zich tegen de verregaande staat van wetteloosheid waarin het land zich bevindt? Hoe wapenen ze zich ertegen? In toenemende mate letterlijk door middel van burgerwachten. ​​​​​​

→ Lees meer over de videobrief van Alex Tieleman

Meryem

Syrië

Deze 2Doc Kort uit 2017 brengt ons terug naar een beslissende fase van de strijd tegen IS. De camera staat letterlijk midden in het gevecht dat de Koerden met steun van de VS voerden. We zien vooral hoe vrouwen een beslissende rol speelden in de slag. Met aan het hoofd hun commandant Meryem. De gewonden en doden achterlatend trekken ze aan het eind van de korte documentaire verder, op naar een volgende slag.

→ Lees meer over de videobrief van Reber Dosky

Cartoonist op de Vlucht

Brazilië

Na het aantreden in januari van de extreem-rechtse president Bolsonaro werd Leonardo, dertig jaar lang politiek cartoonist van Extra, een populaire krant in Brazilië, ontslagen. Zijn cartoons tonen met bittere humor wat er in Brazilië aan de hand is. Doodsbedreigingen van Bolsonaro's achterban zorgden ervoor dat hij moest onderduiken.

→ Lees meer over de videobrief van Elizabeth Salgado

Leonardo

Fietsen voor Jemen

Jemen

Ruim zevenduizend voormalige FARC-strijders moeten hun weg in de Colombiaanse maatschappij terug zien te vinden. De guerrilla was voor Camilo Robledo 10 jaar lang een vlucht uit de uitzichtloosheid van de armoede. Dat anker van orde, duidelijkheid, regelmaat, kameraadschap is hij nu kwijt. En meer dan dat. Hij weet te veel. En daarom is hij nu echt op de vlucht, nu voor zijn voormalige kameraden, die een prijs op zijn hoofd gezet hebben. 

→ Lees meer over de videobrief van Bushra Al Fusail

Fietsen voor Jemen

De Roze Riksja

Pakistan

In miljoenenstad Lahore bewegen roze riksja's zich behendig door de totale chaos van het verkeer. Ze maken deel uit van de door en voor vrouwen opgerichte Roze Riksja, bedoeld om hen zelf hun geld te laten verdienen en daardoor onafhankelijker te worden. Ze zorgen er ook voor dat vrouwen veiliger van A naar B kunnen reizen.

→ Lees meer over de videobrief van Ayfer Ergün

Rabia haalt haar rijbewijs