Na een maandenlange toernee door Europa en Noord-Amerika is de bekendste Oekraïense hiphop-ster Alyona Alyona terug in haar geboortedorp. Een film van regisseur Elizabeth Salgado.

Met haar ouders viert ze Oud en Nieuw. Raketinslagen hebben het dagelijks leven ook hier op zijn kop gezet. Maar toch, ze vieren de jaarwisseling zoals ze dat altijd gedaan hebben. Het traditionele diner van vareniky, komkommers, aardappels en wat er verder in de tuin groeit komt ook nu op tafel. Even lijkt het alsof het vertrouwde 'gewone' leven de oorlog in de schaduw stelt.

16 maart | 21:05 uur | NPO 2

Oekraïense hiphop-ster Alyona Alyona

Toen vorig jaar op 24 februari de oorlog uitbrak was Alyona Alyona net aan haar grote toernee begonnen, een hoogtepunt in haar muzikale leven tot dan toe. Ze twijfelde wat te doen. Terug? Optreden? Ze kiest voor optreden. Muziek is haar wapen. Als haar toernee erop zit, volgt regisseur Elizabeth Salgado haar in de treinreis terug naar Oekraïne, van Warschau via Kyiv naar Kapitanivka, het dorp van haar ouders. Als de trein de Oekraïense grens passeert gaan alle lichten uit. Met hun mobieltjes vinden de passagiers de weg naar de wc. Tijdens een tussenstop in Kyiv bezoekt Alyona Cafe Defender, een door soldaten gebouwd cafe waar zij tijdens hun korte verloven herenigd zijn met familie en vrienden. 

Via sociale media en optredens zet Alyona Alyona nu in Oekraïne haar wapen in.

Over 2Doc Kort

Wat betekent het grote, dagelijkse nieuws voor mensen in de praktijk? Filmmakers van overal vertellen in een minuut of tien hoe een belangrijke ontwikkeling in de wereld haar of hem persoonlijk raakt. Als een videobrief over crises en hoop van de maker aan de kijker. 2Doc Kort is een serie korte actuele documentaires van HUMAN en Deep Focus Webdocs voor NPO 2, NPO 2 Extra en NPO Start.

Meer van Elizabeth Salgado