'Als ik moet leven naar de normen van anderen, dan heb ik niks te eten en geen leven.'

In miljoenenstad Lahore bewegen roze riksja's zich behendig door de totale chaos van het verkeer. Ze maken deel uit van de door en voor vrouwen opgerichte Roze Riksja, bedoeld om hen zelf hun geld te laten verdienen en daardoor onafhankelijker te worden. Ze zorgen er ook voor dat vrouwen veiliger van A naar B kunnen reizen. Soms wordt er nog wat vreemd tegenaan gekeken, zowel door mannen als door vrouwen. Weduwe Kauser heeft daar echter geen boodschap aan. 'Als ik moet leven naar de normen van anderen, dan heb ik niks te eten en geen leven.'

Demonstratie in Lahore

De Roze Riksja biedt een heel andere kijk op Pakistan dan wij veelal te zien krijgen. Een optocht van vrouwen, sommigen gesluierd, anderen niet, trekt door de straten. Ze demonstreren voor bescherming tegen mannelijke overlast, voor het recht op gelijkwaardigheid, om te zijn wie ze willen zijn. Aan de kop van de demonstratie rijden twee roze riksja's.
Bestuurster Bubly is door haar werk niet alleen onafhankelijker geworden, maar ook zelfbewuster. 'Sinds ik riksja rijd ben ik opener geworden. Vroeger durfde ik niet eens met mijn schoonouders te praten. Nu praat ik zelfs met mensen die ik niet eens ken.

De Roze Riksja is een film van Ayfer Ergün.

2Doc Kort is een serie korte actuele documentaires van HUMAN en Deep Focus voor NPO 2, NPO 2 Extra en NPO Start.