Een film van een Myanmarese filmmaker

Om de veiligheid van de anonieme filmmaker te beschermen, is deze film niet online te zien.
Zondag 12 september 2021, 21:05 uur - NPO 2

Gemaskerd neemt de maker van Sad Film deel aan de betogingen tegen de militaire dictatuur in Myanmar. Steevast houdt hij een kartonnen clapboard omhoog, alsof hij het sein geeft om de opname voor een nieuwe scène van zijn film te starten. Op die bewuste 1 februari 2021 viel zijn droom in duigen. De staatsgreep van het leger maakte met geweld een einde aan tien jaar van fragiele pogingen om in Myanmar een democratie van de grond te krijgen. Doodsbang is de anonieme filmmaker nu, vooral ’s nachts als de stroom uitvalt en militairen schreeuwend en schietend door zijn buurt trekken.

Ondanks zijn angst en wanhoop slaat ook hij net als zijn buurtgenoten uit protest op potten en pannen, neemt deel aan de betogingen en blokkades, filmt het geweld van de politie en het leger. Film maken, dat is wat hij wil, wat hij moet doen. Het is voor hem de enige manier om "nog wat frisse lucht binnen te krijgen". Sad Film, de eerste documentaire van een Myanmarese filmmaker sinds de staatsgreep, is het beklemmende resultaat.

2Doc Kort: Sad Film ging op 10 september in wereldpremière tijdens het Filmfestival van Venetië. 
Over 2Doc Kort

Wat betekent het grote, dagelijkse nieuws voor mensen in de praktijk? Filmmakers van overal vertellen in een minuut of tien hoe een belangrijke ontwikkeling in de wereld haar of hem persoonlijk raakt. Als een videobrief over crises en hoop van de maker aan de kijker. 2Doc Kort is een serie korte actuele documentaires van HUMAN en Deep Focus Webdocs voor NPO 2, NPO 2 Extra en NPO Start.