Het gaat vaak over vluchtelingen alsof het één groep is, maar 'de vluchteling' bestaat natuurlijk niet. Ieder die zijn thuis heeft moeten verlaten heeft een eigen verhaal. Daarom verzamelden we in dit dossier verschillende verhalen over de impact van een vlucht, de trauma's die daarbij ontstaan, maar ook over oplossingen om nieuwkomers een goede plek te bieden.

Zonder schoenen overleef je niet

In de korte documentaire van Christine Pawlata's ondersteunen foto’s en filmpjes de pijnlijke verhalen van vluchtelingen die de beruchte Balkanroute overleefd hebben. Bovenal zijn het hun kapotte voeten en beenwonden die bewijs leveren van deze traumatiserende vlucht. In het plantsoen in Triëst is er, dankzij Lorena en Gian Andrea, voor het eerst een moment van rust.

Ons migratiebeleid moet anders

Op 10 september 2020 zorgde een brand ervoor dat vluchtelingenkamp Moria op Lesbos volledig in as werd gelegd. De onderhandelingen over wat er met de 13.000 vluchtelingen moet gebeuren, is volgens onderzoeksjournaliste en schrijver Linda Polman exemplarisch. "Dat Nederland bereid is honderd vluchtelingen op te nemen, is gewoon een aanfluiting."

Herinneringen van een Syrische vluchteling

Hoever zou jij gaan voor een nieuw bestaan? Wat zou jij doen om een oorlog te ontvluchten? De Syrische vrienden Mouaz al-Balkhi (22) en Shadi Omar Kataf (28) besloten van Calais naar Dover te zwemmen. Tevergeefs.

In de documentaire Maalstroom reconstrueert regisseur Misja Pekel de hunkering van Syrische vluchtelingen naar een betere toekomst aan de andere kant van de zee, samengesteld uit beeldmateriaal van verscheidene Syriërs. 

Overleven als kindvluchteling

Nu Turkije de Syrische vluchtelingen in haar land inzet als chantagemiddel tegenover Europa, dreigen Syriërs opnieuw het kind van de rekening te worden. In deze 2Doc Kort toont regisseur Sakir Khader de schrijnende situatie voor de jonge Hussein en geeft daarmee de situaties voor tienduizenden Syrische families een gezicht.

Wat is de juiste plek voor een opvang?

Een rijk dorp in Zwitserland wilde geen vluchtelingen opvangen en koos ervoor in plaats daarvan een boete van 300.000 euro per jaar te betalen. Moet dit kunnen? In Change your Mind bespreekt filosoof Michael Sandel samen met een groep millennials lastige dilemma's over migratie, gelijkheid en het algemeen belang. 

Ook in een kamp willen kinderen naar school

Kinderen hebben recht op school, ook in een vluchtelingenkamp. Met die gedachte richtte Alaeddin Janid 'Happy Caravan' op: een organisatie die kinderen lesgeeft in Griekse vluchtelingenkampen. "De kinderen daar hebben zo veel zin in school, echt ongelofelijk."

Hoe moet je aarden op een nieuwe plek?

Gelukszoekers worden ze genoemd. Mensen die vluchten voor veiligheid. Maar laat je zomaar je hele hebben en houden achter? Drie experts leggen uit wat een thuisgevoel precies is.

De ramp van een schipbreuk

Tussen de wrakstukken legt regisseur Morgan Knibbe het huiveringwekkende verhaal vast van Abraham, een jonge schipbreukeling uit Eritrea. Abraham vertelt op fluistertoon hoe hij één voor één zijn vrienden verloor, soms letterlijk los moest laten. "Ga jij nu maar en vertel alles aan mijn familie."

Platform voor nieuwkomers

NPO Kennis heeft een platform met verhalen en informatie voor nieuwkomers. Van uitleg over 't Kofschip, tot een verhaal over de Syrische Revolutie. Lees meer op hun website

We raden dit ook aan