In het diepste geheim en met gevaar voor eigen leven werkt Svetlana, een gewone huisvrouw, als lid van van een ondergronds netwerk in Sint-Petersburg aan de opvang van gevluchte of gedeporteerde Oekraïense mensen. De mannen, vrouwen en kinderen die door de oorlog in Rusland terecht zijn gekomen worden opgevangen en geholpen met de voorbereidingen om te vluchten.

11 mei | 21:05 uur | NPO 2

Svetlana - haar achternaam wil ze niet noemen - is een van de bijna 9000 vrijwilligers die in Sint-Petersburg Oekraïense vluchtelingen opvangt. In haar videobrief biedt zij een inkijk in een ander Rusland dan het Kremlin voorspiegelt.

Honderden Oekraïeners ontvluchten dagelijks de door Rusland bezette gebieden. Een riskante tocht, die hen onvermijdelijk door het land van de bezetter voert. Ze worden beschoten, opgesloten, mannen worden afgevoerd. "Een loterij", zegt een van hen. Via het openbare Telegram-kanaal 'Op Doorreis' worden velen snel en efficiënt doorgesluisd naar vrijwilligers zoals Svetlana. Ze worden opgehaald, krijgen onderdak, te eten, wat geld, totdat er voor hen vervoer naar de grens met Finland of Estland is geregeld.

Over 2Doc Kort

Wat betekent het grote, dagelijkse nieuws voor mensen in de praktijk? Filmmakers van overal vertellen in een minuut of tien hoe een belangrijke ontwikkeling in de wereld haar of hem persoonlijk raakt. Als een videobrief over crises en hoop van de maker aan de kijker. 2Doc Kort is een serie korte actuele documentaires van HUMAN en Deep Focus Webdocs voor NPO 2, NPO 2 Extra en NPO Start.