We doen het zelf wel Festival

Lokale Helden - Hiddema & Broersma

Een gat in de dijk voor leefbaarheid

Hessel Hiddema en Theo Broersma wonen in het Friese dorp Holwerd. Het terpdorp is, net als veel andere dorpen aan de kust, aan het krimpen. Banen verdwijnen en de jeugd gaat achter het werk aan in de steden. De heren kwamen met een oplossing.

“In Holwerd doen we alles zelf en alles samen”, dat lijkt de centrale gedachte van het plan van Hessel en Theo. “We wilden iets bedenken waardoor we de krimp konden tegengaan. Als de dorpen leeglopen, moet je er op de een of andere manier weer leefbaarheid creëren”, vertelt Hiddema. 

Tekst gaat verder onder foto

Na veel brainstormen, ideeën uitwisselen en een pilot van de gemeente was daar het plan Holwerd Aan Zee. “Vroeger lag het dorp in zee. Het was gebouwd op twee terpen, maar het land heeft ons ingehaald. Ons plan is om een gat in de dijk te maken en zo een buffermeer tussen de kust en het dorp te creëren. Zo komt Holwerd weer aan zee te liggen”, zegt Broersma. 

Met het plan hopen Hessel en Theo meer toeristen naar het dorp te kunnen trekken: “Holwerd moet weer op de kaart worden gezet. Een van de projecten die we meteen kunnen oppakken is Hotel Holwerd. We gaan de oude verkrotte panden in het centrum ombouwen tot hotelkamers. Binnen nu en vijf jaar hopen we aan de slag te kunnen in heel Holwerd en omstreken.”