We doen het zelf wel Festival

Lokale Helden - Monique Vissers

'Ik maak mijn droom waar'

Monique Vissers maakt zich al sinds haar veertiende enorm veel zorgen over de grote milieuproblemen in de wereld. Ze wilde iets doen en is daarom samen met twintig anderen bezig met het creëren van een ecodorp in het Noord-Brabantse Boekel. 

“Op televisie leerde ik over de klimaatveranderingen. Daar schrok ik heel erg van. Ik ging naar mijn moeder en ik vroeg: ‘Mam, hoe gaan we toch om met die grote problemen?’ Mijn moeder snapte niet waarom ik me daar zo druk over maakte.”

In de periode daarna voelde Monique zich eenzaam en neerslachtig. Gelukkig leerde ze op haar negentiende Ad kennen en ze kregen samen een zoon. Toen zoon Luuk 1 jaar was ging Ad meer nadenken over de toekomst. Het milieu kwam weer steeds vaker ter sprake. “Ad vertelde dat hij graag een huis wilde bouwen dat positieve inpakt heeft op de wereld. Toen ik dat hoorde kwam bij mij natuurlijk weer die motivatie naar boven die ik als kind had gevoeld. Dat wil ik ook, zei ik, maar wel met meerdere mensen, want als ik ergens blij van word is het van contact. Samen met anderen dingen meemaken.’’

Monique en Ad maakten en website waar zij hun idee op plaatsten. De reacties stroomden al snel binnen. Na twee weken hadden twintig gezinnen zich aangemeld en drie maanden later waren dat er honderd. “Ik schrok me helemaal wild, want hoe ga je in hemelsnaam om met zo veel verwachtingen van mensen? Gelukkig kwam daar een reddende engel die zich op de website aanmeldde en ons heeft geholpen. Hij vertelde over een ecodorp. We hadden nog nooit van de term gehoord.”

Het stel woont nu met vijftien volwassenen en vijf kinderen in tijdelijke woningen op een terrein in Boekel. Ze zitten middenin de planfase voor nieuwe ideeën. Zo willen ze duurzame woningen bouwen samen met allerlei innovatieve organisaties. “Wat ik het allermooiste vind aan alles is de groep mensen. We zijn een diverse groep en hebben allemaal één gezamenlijke visie. Van mijn eenzaamheid en neerslachtigheid heb ik geen last meer, want mijn leven draagt nu bij aan een duurzame toekomst. Ik heb ontdekt wat mijn droom is en ik maak ‘m waar.”