We doen het zelf wel Festival

Lokale Helden - Zohal Rezaie

‘We geven ze het contact waarvan ik weet hoe waardevol en effectief het is’

Zohal Rezaie, oorspronkelijk afkomstig uit Afghanistan, woont al 21 jaar in Arnhem. Zogenaamde buddy’s, met wie ze nog altijd contact heeft, hielpen haar en haar familie destijds integreren in Nederland. Nu, jaren later, staat zij zelf klaar voor nieuwkomers.

Sinterklaas, friet, zwemmen en schaatsen: het passeerde allemaal de revue tijdens haar integreren. Het duurde even voordat Zohal de typisch Nederlandse tradities begreep. ,,Ik weet nog goed dat onze buddy’s ons wilde verrassen tijdens Sinterklaas. Ze hadden een grote zak met cadeaus voor onze voordeur gezet, klopten hard op de deur en renden vervolgens snel weg. Wij begrepen er natuurlijk niets van en schrokken ons dood.”

Tekst gaat verder onder foto

Toen er in september 2015 vierhonderd vluchtelingen naar Arnhem kwamen, kon Zohal niet stilzitten. Ze had sterk de behoefte zich in te zetten voor de nieuwkomers, zoals de buddy’s destijds voor haar en haar familie hadden gedaan. Ze sloot zich aan bij verschillende burgerinitiatieven, waaronder Welkom in Arnhem en Stichting Arnhem voor vluchtelingen. ,,Daar stond ik dan, twintig jaar later. Nu was ik het die hun leerde schaatsen.”

Het was een moment van herkenning en realisatie, waaruit ze een buddyproject is gestart dat Arnhemmers aan nieuwe Arnhemmers koppelt. ,,We geven ze het contact waarvan ik uit eigen ervaring weet hoe waardevol en effectief het is. Ik zie mensen die naar elkaar luisteren, lol hebben en elkaar leren kennen. Dat vind ik de meest bijzondere momenten. Dan denk ik: kijk, daar heb ik het allemaal voor gedaan.”