We Doen Het Zelf Wel

Over het programma

Enthousiaste mensen in alle delen van het land nemen het heft in eigen hand. Met ups en downs voeren zij een radicaal plan uit om de toekomst naar hun hand te zetten. Anneloor van Heemstra en Susan Koenen volgen verschillende initiatieven, waarbij actieve burgers zelf vorm geven aan hun gemeenschap, dorp of buurt. Met een doe-mentaliteit, waarbij men niet afwacht maar het voortouw neemt.

De participatiesamenleving was in 2013 het credo van het kabinet-Rutte. Was het een mooi woord voor kille bezuinigingen, die de verzorgingsmaatschappij om zeep hielpen? Of heeft het kabinet de tijdgeest goed aangevoeld? In de aanloop naar de verkiezingen maakt Human de balans op met 'We doen het zelf wel'.

Scharrelondernemen in Breda, aflevering 1

Zondag 5 februari 2017, 16.20 uur op NPO 2
Iedereen is altijd wel érgens goed in en kan daar misschien geld mee verdienen. Ook mensen in de bijstand zonder uitzicht op een baan. Dat is de stellige overtuiging van Erna Smeekens uit Breda. Voor hen bedacht zij een constructie waarin ze als ‘scharrelondernemers’ mogen bijverdienen: 'De Vrije Uitloop'.

Bouwen in Boekel, aflevering 2

Zondag 12 februari 2017, 16.20 uur op NPO 2
Na de geboorte van hun zoontje, acht jaar geleden, besluiten Ad Vlems en Monique Vissers om hun leven radicaal om te gooien. Ze verruilen hun huis in Tilburg voor een container op een braakliggend terrein in Boekel. Hier moet een duurzaam ecodorp verrijzen.

Kloosterburen – Van krimpdorp tot AA-locatie, aflevering 3

Zondag 19 februari 2017, 16.20 uur op NPO 2
Toen in het Groningse Kloosterburen de ene na de andere voorziening werd opgedoekt, nam kunstenares Anne Hilderink het voortouw om hier iets tegen te doen. Nu is het krimpdorp volgens haar een ‘AA-locatie in wording’.

De buddies van Arnhem, aflevering 4

Zondag 26 februari 2017, 16.20 uur op NPO 2
Arnhemse burgers vinden dat de vluchtelingen die in de koepelgevangenis zijn gehuisvest meer begeleiding verdienen dan de overheid hen biedt. Ze zetten een buddyproject op om vriendschappen te creëren tussen vluchtelingen en Arnhemmers.

Huis van Carnise, aflevering 5

Zondag 5 maart 2017, 16.20 uur op NPO 2
In 'Huis van Carnisse', een Rotterdams wijkcentrum in zelfbeheer, organiseren buurtbewoners met hart en ziel activiteiten voor de wijk. De drijvende kracht gaat zwaar gebukt onder de vele verantwoordelijkheden die ze als coördinator van het wijkcentrum heeft naast haar drukke baan. Ook de financiën zijn een voortdurende bron van zorg. Lukt het om vol te houden en de achterstandswijk nieuw leven te blazen?

De laatste dokter van America, aflevering 6

Zondag 12 maart 2017, 16.20 uur op NPO 2
De enige huisarts van het Limburgse America gaat binnenkort met pensioen. Hij wil het dorp echter niet zonder dokter achterlaten. Vrijwilligers uit het dorp zetten zich in voor de bouw van een 'Laefhoes', een centrum dat moet voorzien in voldoende zorgaanbod.