We doen het zelf wel Festival

Lokale Helden - Petra Brekelmans

‘Talent brengt het succes waarop we staan’

Petra Brekelmans komt uit het Westland. Voor haar werk heeft ze veel in het buitenland gewoond. Toen ze na jaren terugkwam in Zuid-Holland, zag ze dat er niet veel was veranderd. Ze besloot de regio samen te brengen.

Vijfentwintig jaar geleden liep Petra tegen een stadse jongen aan. Samen woonden ze in verschillende landen. Na zeventien jaar besloten ze terug te keren naar waar ze ooit samen waren begonnen: Loosduinen, een stadsdeel van Den Haag. “Vroeger stond er in de hoofden van mensen een denkbeeldige muur tussen Westland en Den Haag. Toen ik terug was merkte ik al snel dat het gebied een enorme vakjesmaatschappij was gebleven.”

Tijdens haar omzwervingen over de wereld ontdekte Petra dat het leven helemaal niet om vakjes draait. Je moet meedoen in de maatschappij om ergens bij te horen. Dus is ze aan de slag gegaan om een buurthuis in Loosduinen te openen om lokale en internationale mensen uit de wijk bij elkaar te brengen. “Het liep als een trein, kostte geen geld en bracht vooral harmonie.”

Petra had de smaak te pakken en wilde meer doen. Ze dacht terug aan het zeventiende-eeuwse landgoed Ockenburgh, waar ze in haar jeugd had leren schaatsen. Het staat in het duingebied op de grens van Westland en Den Haag. Al twintig jaar stond de historische buitenplaats te koop. “Gemeente Den Haag kon geen nieuwe eigenaar vinden en het achterstallige onderhoud was opgelopen tot drie miljoen euro. Als er na al die jaren nog steeds wordt gezocht naar een grote financiële marktpartij dan moet dat hoofdstuk volgens mij worden gesloten. De buurt kon ook iets doen. Dat land is van ons allemaal.”

De buurtbewoners richtte de Stichting tot Behoud van de Historische buitenplaats Ockenburgh op. Samen met de gemeente nemen ze de verantwoordelijkheid voor het achterstallige onderhoud. “We zijn met 150 vrijwilligers. Ieder met zijn eigen talent. De een kan rekenen, de ander tekenen.”

Inmiddels is de stichting een pop-up café begonnen in het landhuis. Dat mocht aanvankelijk niet van de gemeente. “Er stonden duizend beren op de weg, maar we hebben ze de hand geschut. Het café is een succes. Op Openmonumentendag 2015, het eerste weekend dat wij open waren, kwam er 2500 man op bezoek in het voormalige spookhuis. We verwonderen ons nog iedere dag wat er op Ockenburgh gebeurt. We hebben bewezen dat het niet gaat om die ene grote geldschieter. Wij dragen allemaal een steentje bij en zo komen we er ook. Het talent en de inzet van jong en oud, Westlanders en Hagenaars brengt het succes waarop wij staan.”