We doen het zelf wel Festival

Lokale Helden - Linda Bloem

‘Je wereld wordt groter binnen je eigen wijk’

Linda Bloem woont in Zaandam. Samen met goede vriend en buurman Kees transformeerde ze een lokale boerderij in een ontmoetingsplaats voor buurtbewoners. Maar toen hij overleed moest Linda het alleen doen. Gelukkig sprong de buurt bij.

Twaalf jaar geleden besloot Kees de zieke oude boer van het melkveeboerderijtje in de buurt te helpen met klusjes. Hij maaide het gras en knapte de gebouwen op. Veel tijd kon hij niet in zijn werkzaamheden op de boerderij steken, want hij moest vaak thuis bij zijn demente vrouw zijn. “Ik was nog maar net alleenstaand geworden en het duurde niet lang voordat Kees tegen mij zei: ‘Lin, ik heb een plan en jij hebt vast nog wel een paar uurtjes over.”

Samen kochten ze een aantal dieren en zetten deze op de boerderij. Zo ontstond er een sociale voorziening in de buurt. En liet daar nou net een tekort aan zijn. Het duurde niet lang voordat er veel buurtbewoners langskwamen. “We gingen allerlei activiteiten organiseren, want het leuke aan contact met bewoners is, dat je heel laagdrempelig de pijnpunten kunt signaleren en er zo achter komt waar behoefte aan is. Ik vind het leuk om daar een creatieve oplossing voor te vinden.”

De boerderij werd steeds populairder, maar toen was daar 2013. Kees werd ziek en overleed. “Ik dacht: wat nu? Ik had altijd alles samen met Kees gedaan. Buurtbewoners vroegen me wat er met de boerderij ging gebeuren. ‘De plek is van ons. Het mag niet weg. We willen je helpen.’ Die steun was ontzettend fijn. Ik besloot gewoon te proberen door te gaan, maar wel op mijn eigen manier.”

“In de boerderij loopt alles op basis van wederzijds respect en vertrouwen, want ik kan er zelf niet 24 uur per dag zijn. Het is hartverwarmend om te zien hoe dankbaar iedereen is. De boerderij is goed voor de buurt, maar ook voor mijzelf, ontdekte ik. Je wereld wordt gewoon veel groter binnen je eigen wijk. En dat gun ik eigenlijk iedereen.”