We doen het zelf wel Festival

Lokale Helden - Dennis Lohuis

De koningen van de stad

Dennis Lohuis werkt bij de Zorgvrijstaat in Rotterdam West. Samen met andere vrijwilligers zorgt hij voor praktische oplossingen voor de problemen waar mensen met een lichamelijke beperking in het dagelijks leven tegenaan lopen.

Een aantal jaar geleden raakte Dennis betrokken bij een project dat een steunkoustrekker ontwikkelde voor een 93-jarige dame. Zelf kreeg ze het niet meer voor elkaar om de kousen aan te krijgen. “We hadden zo’n drie maanden de tijd voor het project en zo gemakkelijk was het niet om die dingen te maken. Ik vroeg aan mijn collega wat hij zou doen als het niet zou lukken. Hij zei: ‘ik ga gewoon door. Het zal wel werken’. Die reactie vond ik legendarisch.”

Dennis realiseerde zich dat het om de mentaliteit gaat. Hij richtte de uitvindersbrigade ‘Het zal werken’ op. In bejaardentehuizen gaven ze uitvindersspreekuren. Ouderen konden langskomen met de praktische vragen waar ze zoal tegenaan liepen. “Er was bijvoorbeeld een vrouw met polsbeschermers die daarmee niet meer op haar scootmobiel durfde te rijden. Ze was bang dat de joystick daar dan in vast zou komen te zitten en ze alle kanten op zou worden geslingerd. De dame kwam daardoor niet vaak meer op straat.”

“We vonden alles wat we deden heel stoer, maar toch snapte nog niet iedereen in de verzorgingstehuizen wat we nou precies kwamen doen. Er kwam eens een oud dametje langs en zei: jullie hoeven niets nieuws te verzinnen hoor, maar kun je even naar de remmen van mijn rollator kijken? Dat zijn we gaan doen en al snel bleken veel meer mensen problemen met hun rollator te hebben.”

Dat was de start van de rollatorspreekuren. Inmiddels heeft Dennis ruim 250 rollators in Rotterdam gerepareerd. “Het kost per rollator nog geen euro om ‘m te laten repareren, terwijl iemand veel meer kwijt is als hij zijn heup breekt.”

En het bleef niet bij deze aanvragen. Er kwamen ook steeds meer mensen die kleine woningaanpassingen nodig hadden. Deze klussen pakt Dennis, samen met andere vrijwilligers, sinds twee jaar op in samenwerking met de gemeente Rotterdam en woningbouwverenigingen in de stad. “We zijn een klein team van drie vaste vrijwilligers, maar we betekenen echt iets in Rotterdam. We rijden vaak langs plekken waar we al eerder iets hebben gerepareerd, dan voelen we ons wel een beetje de koningen van de stad.”