Het einde van het jaar is een moment van terugblikken, zo ook voor ons. In een aantal overzichten nemen we je nog een keer mee door de beste verhalen van 2019. In dit overzicht: onze beste verhalen over verstrikt raken in het systeem.

#1. 'Moord op Wiersum is aanslag op rechtsstaat'

Coen Verbraak sprak in 'De publieke tribune' op NPO Radio 1 met advocaten Jan-Hein Kuijpers, Arne Kloosterman, Peter Plasman en Jeroen Soeteman over de impact van de moord op hun confrère Derk Wiersum. Vier strafpleiters die weten hoe het is om verdachten uit het criminele circuit te verdedigen, en om te gaan met dreiging uit de onderwereld.

Hiernaast zie je één van de spraakmakende fragmenten. Ontdek onze selectie van de beste fragmenten in dit artikel, of luister de hele podcast hier terug.

#2. We praten maar weinig over mantelzorg

Driekwart (78 procent) van volwassen kinderen praat niet met hun ouders over toekomstige mantelzorg. En ook ouders hebben weinig behoefte om het gesprek aan te gaan. Dat blijkt uit onderzoek van het ‘EenVandaag Opiniepanel’. "Mensen zien de noodzaak niet."

Volgens MantelzorgNL, de landelijke vereniging voor mantelzorgers, is het juist belangrijk om het er wel over te hebben. "Het voorkomt verrassingen," zegt Josien van Eijk, van MantelzorgNL.

Lees meer over het onderzoek van EenVandaag en MantelzorgNL →

#3. Mantelzorger is óók een diagnose

Eén op de drie Nederlanders verleent mantelzorg: meer dan acht uur per week vrijwillige hulp aan een naaste. Een mooie, maar vaak ook zware taak. In het kader van de Dag van de Mantelzorg, 10 november, spraken we met mantelzorgtrainer Maria Grijpma.

Lees haar verhaal →

#4. Wie zorgt er eigenlijk voor de mantelzorger?

Je bent het, je wordt het of je zult het nodig hebben. Mantelzorg. Vroeg of laat krijgen wij er allemaal mee te maken. 4,4 miljoen landgenoten helpen een hulpbehoevende naaste. Een groot deel van hen is overbelast. Want hoe combineer je een drukke baan en een gezin met de zorg voor een ander? Wat mag de overheid wel en niet van ons verwachten? En wat mogen wij van de overheid verwachten? In 'De publieke tribune' bespreekt presentator Coen Verbraak met tientallen mantelzorgers wie er eigenlijk voor hén zorgt.

Kijk de aflevering van 'De publieke tribune' hiernaast.

#6. 'Schuldhulpverlening kan efficiënter en goedkoper'

De maatschappelijke kosten van schulden zijn jaarlijks liefst elf miljard euro. Hulpverlening kan beter, efficiënter en goedkoper, volgens Eelke Blokker van het Instituut voor Publieke Waarden. "Toen ik nog directeur was van de daklozenopvang ontmoette ik Marcel, met 14.000 euro schuld. Daar werkten 48 verschillende instellingen aan, en dat kostte bij elkaar opgeteld maar liefst 269.000 euro per jaar." Hulpverleners gaven dus bijna twintig keer het bedrag van de schuld uit om zijn probleem op te lossen, zonder de schuld te verhelpen.

Eelke Blokker was in april te gast bij Coen Verbraak in 'De publieke tribune' over schuldhulpverlening. Die aflevering luister je hiernaast terug. Het hele interview met Blokker lees je hier.

#7. Waarom gemeenten taken overdragen aan burgers

Het bijhouden van groen, of een zwembad: burgers kunnen het ook. Met 'Right to challenge', ook wel het uitdaagrecht genoemd, dagen bewoners gemeenten uit om iets uit handen te geven. Maar het is nog niet juridisch verankerd in de wet, zegt Kristel Jeuring van het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners. In april spraken we met haar. "Het is nog geen geoliede machine". 

Lees het hele gesprek →

#8. De hoge werkdruk in het onderwijs

Burn-outs, hoge werkdruk, administratieve rompslomp en een matig salaris; de problemen binnen het onderwijs zijn niet mals. Het is dan ook niet voor niks dat er vrijdag 15 maart landelijk werd gestaakt. Voorafgaand aan de staking brachten we in kaart wat er eigenlijk aan de hand is. "Het is voor het eerst dat er een complete staking is voor heel het onderwijs. Dat is een duidelijk signaal."

Lees het hele verhaal →

#9. Nieuwe daklozen

Goede baan, gezonde kinderen, sociaal leven; maar wat Bianca de Groen niet heeft: een eigen huis. Ze is gescheiden en woont met haar twee kinderen bij haar ouders. Een eigen plek vinden is niet te doen. Als 'nieuwe dakloze' heeft ze geen ernstige problemen zoals verslaving, maar ze is door tegenslag of pech haar huis kwijtgeraakt. En nu "is er gewoon geen stuk grond of steen te bemachtigen."

Lees het aangrijpende verhaal over woningnood →

#10. Anti-abortus-demonstraties

Natuurlijk heb je het recht om je mening te uiten tegen abortus. Maar om vrouwen die naar een abortuskliniek gaan lastig te vallen en uit te schelden, gaat te ver. Een abortuskliniek in Rotterdam vroeg de gemeente zelfs om hulp om de hinder van demonstranten in te perken. Onze vrienden van het Humanistisch Verbond waren het beu en startten een petitie.

Lees meer over de petitie →

Meer terugblikken